Ridsporten vill bli en sport för alla

UTREDNING. Större mångfald inom ridsporten. Det är målet när professor Susanna Hedenborg på Svenska ridsportförbundets uppdrag ska utreda hur sporten kan locka fler grupper.

Susanna Hedenborg
Vilken idrottstradition har ungdomar med  sig? Vi kanske inte är bra på att följa  upp om det är någon annan hästsport  som lockar, säger Susanna Hedenborg.

– Det är ingen hemlighet att ridsporten inte är värst integrerad. Det är i dag en sport för flickor med svensk bakgrund, säger Susanna Hedenborg.

De försök att nå ut till alla som gjorts inom projekt som Handslaget och Idrottslyftet har enligt Susanna Hedenborg gett få varaktiga avtryck. Det vill Svenska ridsportförbundet ändra på.

Tidigare satsningar utvärderas
Inledningsvis ska Susanna Hedenborg, som är professor i idrottsvetenskap vid Malmö högskola, utvärdera de satsningar som gjorts, läsa ansökningar och projektrapporter och tala med företrädare för ridklubbarna.

– Är syftet att förändra och öppna sporten för alla, så måste man undersöka varför det inte går längre när pengarna ta slut. Vad har fungerat? Vilka projekt fungerade inte alls?

Denna första analys, som ska presenteras i april, lägger grunden för ett större projekt som ska ta fram förslag på hur ridsporten långsiktigt kan locka fler utövare med invandrarbakgrund.

Sägs vara dyrt
Susanna Hedenborg vill inte föregå resultatet, men säger att det finns en föreställning att det är dyrt att rida som kan spela in.
– Men det beror på hur man ser det. Lagsporter som ishockey och fotboll har kommunala subventioner kopplade till anläggningarna som inte ridsporten har. I de fallen måste förstås kommuner samarbeta så att olika typer av idrotter kan erbjudas på samma villkor, säger Susanna Hedenborg.
Ridskolan fungerar enligt Susanna Hedenborg dessutom ofta som en fritidsgård.
– Varje gång du rider kostar det pengar men många är på ridskolan utan att rida, vilken aktivitet är det då som lockar. Det där med kostnader skiljer sig också mellan olika områden – det är inte så dyrt att rida på landet, säger hon.
– När det gäller integration och idrott måste vi även vända blickarna mot oss själva – erbjuder vi den idrott som nyanlända grupper är intresserade av?

Text: Magnus Jando

Print Friendly, PDF & Email

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.