Barn- och ungdomsidrottens entreprenörer på en kommersiell spelplan – en positioneringsanalys

0

🇬🇧 In English


Jesper Karlsson1, Magnus Kilger2, Åsa Bäckström1,
och Karin Redelius
1
1 Institutionen för rörelse, kultur och samhälle, Gymnastik- och idrottshögskolan (GIH) Stockholm; 2 Barn- och ungdomsvetenskapliga institutionen, Stockholm universitet


Den här artikeln undersöker hur kommersiella idrottsentreprenörer inom barn- och ungdomsidrott positionerar sig själva och sina verksamheter i förhållande till den svenska föreningsidrotten. Studien undersöker olika positioner som entreprenörer intar i relation till barn- och ungdomsidrotten och diskurserna som omgärdar den utifrån entreprenörers perspektiv. I resultatet lyfts tre olika positioner fram: (1) Den vanliga, passionerade barn- och ungdomsidrottsentusiasten; (2) entreprenörer som kompletterande aktörer i relation till föreningsidrott; och (3) företagarnas position i relation till det omgivande samhället. Sammanfattningsvis positionerar entreprenörerna sig inte som ett hot mot den svenska idrottsrörelsen. Men samtidigt hävdar de på olika sätt att deras verksamhet överträffar idrottsklubbarnas när det gäller att tillhandahålla idrott för barn och ungdomar. Dessutom tycks de positionera sina tjänster gentemot utvalda familjer framför andra, och verka inom en ram där barn- och ungdomsidrott i allt högre grad behandlas som en kommodifierbar enhet i det nutida samhället.


Klicka här för att läsa denna referentgranskade artikel i Scandinavian Sport Studies Forum, Vol. 14, 2023


JESPER KARLSSON är tidigare doktorand vid Gymnastik- och idrottshögskolan (GIH) och arbetar idag som vikarierande lektor vid Barn- och ungdomsvetenskapliga institutionen vid Stockholms universitet. Hans doktorsavhandling handlar om kommersialisering av barn- och ungdomsidrott och hans huvudsakliga forskningsintresse är barn- och ungdomsidrott i ett postindustriellt samhälle.

MAGNUS KILGER är docent i barn- och ungdomsvetenskap vid Stockholms universitet. Ett av hans forskningsområden fokuserar på talangutveckling inom ungdomsidrotten och hur unga deltagare hanterar en privilegierad position. Magnus arbetar främst inom de teoretiska områdena narrativ och diskursanalys. Han är också biträdande redaktör för den internationella tidskriften YOUNG: Nordic journal of youth research.

ÅSA BÄCKSTRÖM är docent i idrottsvetenskap vid Gymnastik- och idrottshögskolan (GIH). Hennes forskningsintressen inkluderar informella lärprocesser, ungdom, kultur och genus. Skateboardåkning har varit särskilt fokuserat och Bäckströms arbete har dykt upp i bland annat Leisure Studies och Sport, Education and Society . Vid sidan av sina internationella publikationer är hon en av redaktörerna för den svenska sport management-trilogin utgiven av SISU Förlag.

KARIN REDELIUS är professor i idrottspedagogik vid Gymnastik- och idrottshögskolan (GIH). Hon har bedrivit studier i över 25 år om pedagogiska aspekter inom barn- och ungdomsidrotten samt skolämnet idrott och hälsa. Hennes huvudsakliga forskningsintressen rör mänskliga rättigheter inom ungdomsidrotten, såsom ungdomars deltaganderätt inklusive rätten att bli hörd.


Läs mer på idrottsforum.org om


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.