På denna sida finns länkar till 2003 års löpsedlar. Varje uppdatering presenteras med det e–brev som vid tillfället gick ut till idrottsforum.orgs abonnenter.
Klicka här för att komma till 2004 års löpsedlar.
Klicka här för att komma till 2005 års löpsedlar.
Klicka här för att komma till 2006 års löpsedlar.
Klicka här för att komma till 2007 års löpsedlar.
Klicka här för att komma till 2008 års löpsedlar.
Klicka här för att komma till 2009 års löpsedlar.
Klicka här för att komma till 2010 års löpsedlar.
Klicka här för att komma till 2011 års löpsedlar.
Klicka här för att komma till 2012 års löpsedlar.


Premiärutgåvan 2003-06-06

Uppdatering #2 2003-06-14
idrottsforum.org, den nya nordiska idrottsforskningsportalen, är nu uppdaterad. Nytt är bl a en provokativ artikel om Riksidrottsförbundets "idrottsmonopol", ett reportage från invigningen av idrottsforum.org förra fredagen, och fleranya forskare i forskarregistret. Med 600 besökare redan första veckan, med 130 prenumeranter, med stort reportage på sportsidorna i Sydsvenska Dagbladet igår, med bildlänk från forskning.se – och därtill ett stort antal lyckönskande och/eller berömmande e-brev – tvekar vi inte att proklamera en tidig succé för den nya sajten. Klicka på någon av länkarna ovan för att komma till sajten. Tänk på att artikelsidorna också erbjuder möjligheter till debatter om innehållet i artiklarna. Redan om en vecka kommer nästa uppdatering. Tills dess, ha en bra idrottsvecka!

Uppdatering #3 2003-06-22
idrottsforum.org är nu uppdaterad. Nytt denna gång är en intressant genomgång av idrott och genus i idrottsforskningen av Håkan Larsson vid Lärarhögskolan i Stockholm. Vidare finns en artikel av de två engelska idrottsjuridiska forskarna Steve Greenfield och Guy Osborn om den tilltagande juridifieringen av idrotten. I anslutning härtill presenterar redaktören på idrottsforum.org Bosse Carlsson en litteraturöversikt över engelsk idrottsjuridik. Nytt upplägg på forskarlistan ska göra listan lättare och behändigare att hantera. Vi bjuder också på möjlighet att debattera veckans idrottshändelse: David Beckhams Spanientransfer! Mycket nöje! Med anledning av den tilltagande sommaren kommer vi att dra ner lite på takten när det gäller uppdateringar, från fyra till två per månad. Glada sommarhälsningar!

Uppdatering #4 2003-07-06
idrottsforum.org har fått sin fjärde uppdatering. Nytt denna gång är en artikel om kommersialiseringen av idrotten, exemplet svensk elitfotboll: tre nya recensioner; ny krönikör; nytt diskussionsämne – svensk tennis; två nya forskare på listan; nya länkar; svaret på frågan Vad är idrottsvetenskap; och lite annat smått och gott. Lär och lär! Blöta sommarhälsningar!

Uppdatering #5 2003-07-26
Ja, vi ligger inte direkt på latsidan! Varmt och soligt och den bästa av alla svenska somrar är det, men vi lämnar inte våra trogna läsare i sticket. Sålunda: Låt oss bjuda på uppdatering nr 5 av idrottsforum.org. Vad har vi att bjuda på då? Jo, bl a texter om digital idrott, dvs datorspel, om speedway, om att döma elitfotboll (och Martin Ingvarsson vet vad han talar om), samt nya recensioner. Och alla texter från tidigare uppdateringar ligger kvar, för alla som inte riktigt hunnit igenom dem. Och lite annat smått och gott. Förra uppdateringen sände vi blöta hälsningar. Nu säger vi istället: Varma sommarhälsningar!

Uppdatering #6 2003-08-20
Sommaren börjar så sakteliga dra sig tillbaka och motvilligt lägger vi badhandukarna på hyllan och drar på oss träningsoverallen för de långa kvällsjoggingturerna... eller? Nåja, åt var och en efter personlig preferens. I alla händelser, detta brev annonserar den nya uppdateringen av idrottsforum.org, den sjätte i ordningen sedan den 6 juni och den sista innan höstens allvar sätter in. Vi bjuder denna gång på en mycket spännande artikel av professor Mats Trondman om idrottsforskningen raison d'être – ett som vi ser det mycket övertygande resonemang som vi med glädje vidarebefordrar till den surfande allmänheten. Vidare skriver Annika Eliasson om den pedagogiska striden mellan olika fotbollsträningsstrategier under 70- och 80-talen; vilken roll spelade engelsmännen Houghton och Hodgson för att Svennis kom fram – och kom till England? Vi recenserar ett par nya böcker, rapporterar från den internationella idrottspsykologkongressen i Köpenhamn, och presenterar lite olika tips och nyheter om idrott och idrottsforskning.

Uppdatering #7 2003-09-07
Vi har nöjet att annonsera en ny uppdatering av idrottsforum.org. Med denna uppdatering har höstsäsongen (eller -terminen, om man så önskar) inletts på allvar, och framöver kommer sajten att uppdateras varannan vecka, med två nya artiklar varje gång, nya recensioner, och därtill annat smått och gott som grädde på moset. Artiklarna i denna uppdatering handlar om mediernas sätt att tillgripa nationella stereotypier för att beskriva idrottare från olika länder eller etniskt avgränsbara områden. Det är två norska studier, en av TV och en av dagstidningar, som behandlar detta tema. Vidare har vi två nya recensioner, en av boken om den legendariske galoppören Seabiscuit, och en av en bok om fotboll, skriven av en diplomat. Spännande, eller? Vi denna gång ett mer aktivt arbete med att flagga för konferenser som på något sätt berör det område som idrottsforum.org täcker in. Och det finns mycket mer på löpsedeln, och dessutom ligger alla gamla texter kvar.

Uppdatering #8 2003-09-21
Det är dags för den nya uppdateringen av idrottsforum.org. Fotbolls-VM för damer är i full gång i USA, Sverige ligger under med 1-2 i skrivande stund; men är det kört? Åh nej! idrottsforum.org bjuder i alla händelser på en berättelse om hur svensk damfotboll utvecklades under de formativa åren 1965-80. Jonny Hjelm och Eva Olofsson har skrivit. Vi kan i det sammanhanget lyfta fram en recension av Håkan Larsson, som har läst två böcker om idrott, kvinnor och genus. Och Lena Halldenius har läst T. F. Scanlons Eros and Greek Athletics, som också och på sitt sätt handlar om idrott och genus, fast med antika förtecken. Hans Bolling påminner oss om behovet av motion – allt fler blir allt mera tungt vägande, och det beror, menar han, just på att vi rör oss mindre idag än tidigare. Denna inledning för oss i hans artikel 50 år tillbaka i tiden, till ett skede i Riksidrottsförbundets historia då man ville monopolisera all idrottsutövning, även motionsidrotten. MIKA betyder för de flesta idag ingenting som har med motion att göra, men det representerar ett av de stolligaste försöken till neologi som svenska språket någonsin vänt ett rodnat ansikte bort från. Läs själv och se. Om man inte motionerar så får man istället äta bättre, och då kan man behöva Idrottarens matbok. Men räcker det att mat är nyttigt? Daniel Svensson, som recenserar kokboken, tycker visst att det måste vara gott också... Mycket att läsa alltså, som vanligt. Stå på!

Uppdatering #9 2003-10-09
Jaha, det var ju en dramatisk historia det här, att idrottsforum.org gick ner mitt under vår kampanj på Bok- och biblioteksmässan i Göteborg. På grund av något slags problem hos vår Internetleverantör var rutan svart i 5-6 dagar – och därför kommer denna uppdatering fem dagar senare än vanligt. Men nu är den alltså här. Den nya uppdateringen av idrottsforum.org bjuder på två artiklar av Nordens främste idrottsfilosof, Sigmund Loland. Vidare presenteras recensioner av böcker om fotboll, om idrottens förförande skönhet och om en 100-årsjubilerande idrottsklubb. Vi har också en fyllig rapport från sociologikonferensen i Murcia, med 11 presentationer i sektionen för idrott och samhälle. Och en massa annat smått och gott, bl a en ny förlagspresentation. När vi senast skickade ut uppdateringsvarning spelade Sverige sin första match i damfotbolls-VM, mot USA. Det slutade med förlust, och visst kändes det tungt. Men efter det, i match efter match, har motståndaren alltid kommit tvåa på bollen, och våra välspelande tjejer har förpassat det ena motståndarlaget efter det andra ur turneringen. Och på söndag är det dags för final, mot Tyskland. Vi på idrottsforum.org håller tummarna, i gott sällskap med i alla fall hela svenska folket och kanske en och annan fotbollsälskare i våra nordiska grannländer.

Uppdatering #10 2003-10-28
Efter en del famlande hit och dit tror vi oss nu ha funnit rätt veckodag för våra uppdateringar – just det, tisdagar! Och denna tisdag bjuder vi på ett varierat utbud av idrottsvetenskapligt relaterade nyheter. Vi har sålunda en artikel om handikappidrotten och dess historia i Sverige. En annan artikel handlar om kropp och demokrati. Vi har recensioner av böcker om amerikansk baseball och om den engelske fotbollsdomaren Alan Wilkie, samt av den bok som artikeln om kropp och demokrati kommer från. Vi får en rapport från Sport Management-kongressen i Stockholm förra månaden, och en fundering kring Perugias intresse för svenske damfotbollsstjärnor till Perugias herrlag. Och lite nya konferenser, nya forskare, nya länkar... Så, smaklig surfning!

Uppdatering #11 2003-11-11
Det är åter dags att annonsera en ny uppdatering av allas vår favoritidrottvetenskapsportal. Vi bjuder denna gång på en verkligt intressant analys av arenan – planen, hallen, stadion – som bygger på Luhmanns sociologiska systemteori och som presenterar en rad spännande hypoteser för framtida empirisk prövning. Jan Ove Tangen är det som står för analysen. Ragnhild Thomsen skriver om boxning i radions barndom, och hur man på olika sätt förenade sporten och mediet på 20-talet i USA och i Sverige. Vi har tre nya recensioner, bl a av en spännande antologi om idrott och samhälle och av en roman om svenska fotbollshuliganer. Och vi har en ny krönika, om hur man kan handskas med en förestående 40-årskris. Och därtill en del annat, som vanligt.

Uppdatering #12 2003-11-25
Novembermörkret har lägrat sig över redan tyngda sinnen, och nu krävs det något alldeles extra speciellt för att häva depressionen – som t ex julen, vilken ju brukar vara ganska kul, eller... eller... JA! Just det! En ny uppdatering av idrottsforum.org. Så här kommmer den, den tolfte i ordningen på 24 veckor, precis som det ska vara. Vi kan tina våra frusna sinnen framför en skärm som sprakar av text och bild, av intressanta analyser och nyttig information. Vi bjuder på en artikel om Norges främsta längdskidåkare, Bente Skari. Vi får veta hur grovmotorisk träning av lågstadieelever inverkar på bl a studieresultat. Vi presenterar tre nya intressanta idrottsböcker. Det rapporteras från SVEBIs höstkonferens. Och det finns en hel del mer. Så varsegod.

Uppdatering #13 2003-12-09
Nu går vi mot ljusare tider igen. Ja, vi har visserligen inte passerat vintersolståndet ännu, men det känns ljusare, likafullt. Det har antagligen en del att göra med att julen – och jullovet – står för dörren. Och jullov tar vi oss på idrottsforum.org. Denna den trettonde uppdateringen sedan starten den 6 juni blir också den sista för 2003, och vi återkommer i början av januari med en ny uppdatering. Vi tackar för det gångna året med en välmatad sida, med artiklar om det kvinnliga idrottsundret i Östtyskland och hur det avspeglade sig i kvinnans ställning inom DDRs idrottsorganisation; om David Beckham, ett av världens mest kända varumärken; och om klasskampen i Sverige speglad i framväxten av svenska fotbollsklubbar kring sekelskiftet 1900. Vidare recenserar vi böcker och datorspel, och bjuder på en särskild presentation av en bok om svenska idrottsarenor. Så – trevlig läsning, trevlig helg, och på återseende år 2004.