Fotbolls-VM 2018 bjöd på bra fotboll med europeisk dominans

Bill Sund
Stockholms universitet


Totalfotbollens återkomst

Spelsystemen varierade förstås en del mellan de olika lagen i årtets FIFA World Cup i Ryssland, men den stora tidigare dominansen av defensiv fotboll med långa passningar och kontringar som blev segrande i EM 2016 genom Portugal och överraskningen Island hade gått tillbaka en del, och spelsystemen var nu mer lika de i VM 2014 i Brasilien och då med Tyskland i täten. Holland, Rinus Michels hemland, var då också framträdande. De lagen som var mer defensivt inriktade nu 2018 var exempelvis Island med 4-4-1-1 och Iran med 4-5-1 samt Nigeria och England med 3-5-2. De mer vanliga och offensivare var till exempel segerlaget Frankrike med 4-3-3 och Polen med det närmaste klassiska upplägget 4-4-2. Vanligast var 4-2-3-1. Strategin 3-4-3 förekom också hos bland andra Belgien.  Det fanns ännu fler upplägg som till exempel 4-1-4-1 som Iran ibland använde. Det var intressant att det var så många upplägg men ändå ganska likartat spel. Sverige och Danmark tillämpade 4-4-2 respektive 4-2-3-1. Det var även så att lagen ibland ändrade spelsystemet en del. Man blev mer defensiv mot de kända bästa lagen. Backa hem och slå långa kontringspassningar och nästan lika långa inlägg blev strategin som då användes.

Tydligt var det stora återkommande genombrottet för en totalfotboll utan man-man markering. Makten har verkligen återkommit till Rinus Michels klassiska system som innebär att samtliga spelare skall hjälpas åt, vilket kräver samverkan och jämlikhet. De bästa lagen i turneringen tillämpade verkligen det, alltså att backar och mittfältare även hade offensiva uppgifter, liksom att forwards hade vissa defensiva krav på sig. Det innebär, bra genomfört, stora fördelar för laget, vilket Frankrike är ett segrande exempel på.

Resultaten innebar segrar för de europeiska lagen

Av de 16 lagen som gick till åttondelsfinalen var det bara Brasilien, Uruguay och Ryssland av de icke europeiska lagen som vann och då mot Mexiko, Portugal och Spanien. Ryssland är bara till en viss del ett geografiskt europeiskt land. I kvartsfinalen förlorade Brasilien mot Belgien och Uruguay mot Frankrike samt Ryssland mot Kroatien. Semifinalerna vanns alltså av Frankrike och Kroatien. Finalen tog fransmännen hem i en publikvänlig, offensiv och målrik match mot kroaterna, med 4-2. Kroatiens förbundskapten Zlatko Dalic var mycket besviken efter matchen och menade, att de saknade tur under finalen som de haft tidigare. Belgien slog England efter två fina mål och fick bronset med 2-0. Belgien hade en av de bästa spelarna i turneringen och det var Eden Hazard. En av de bästa matcherna som spelades var den första matchen mellan Portugal och Spanien. Då trodde många inklusive jag själv att de skulle nå stora framgångar i turneringar, men så blev det inte. Spelarna var inte tillräckligt aktiva, vilket har blivit allt viktigare i dagens fotboll. Alla skall bidra och hjälpas åt i spelet och bollvinnandet.

Tyskland var givetvis också en stor negativ överraskning liksom Argentina och Brasilien. Island misslyckades också. Det svenska laget lyckades däremot ganska väl och Danmark kom i alla fall till åttondelsfinalen. Norden fick god VM-historia med tre VM-lag.

Turneringens stora priser, alltså guldbollen – bäste spelare – fick mittfältaren Luka Modric, född 1985 i Kroatien, och guldskon – flest gjorda mål – fick anfallaren Harry Kane, född 1993 i England, med 6 mål. Deras klubblag är Real Madrid respektive Tottenhamn

 Det franska laget

Franska fotbollslandslaget har spelat final i tre VM-slutspel, alltså hemma i Frankrike 1998, i Tyskland 2006 och nu i Ryssland, och de vann ju 1998 mot Brasilien med 3-0. De kom tvåa 2006 mot Italien efter straffsparkar, 3-5, och de fick alltså ett förtjänat guld igen 2018. Innan dessa tre stora framgångar hade de endast nått två tredjeplatser och därmed bronsplaceringar. Franska laget har således utvecklats skarpt under senare år. De spelar nu välbalanserat med såväl bra försvar som anfall, där anfallare som Antoine Griezmann har ett stort ansvar. Det är alltså en mix av hårt verkande spelare som förenar strategisk teknik med fysik. Andra viktiga spelare är målvakten och lagkaptenen Hugo Lloris och försvararna Raphaél  Varane och Samuel Umtiti samt mittfältarna Blaise Matuidi, N´Golo Kanté och Paul Pogba samt anfallaren Kylian Mbappé.

Deras landslag kännetecknas nu av frihet, jämlikhet och broderskap. En social strategi som även den svenske ledaren Jan Olof ”Janne” Andersson tillämpar med framgång. Det franska landslaget kallas Le Bleus och lagfärgerna är blåa, röda och vita. Laget hade en klart ung medelålder. Endast fem spelare var födda på 1980-talet, resten på 1990-talet. Den yngsta var Ousmane Dembélé född 1997. Detta bör betyda att de får kommande framgångar. I Paris finns också klubblaget Paris Saint Germain (PSG) som spelar en offensiv och teknisk fotboll, vilket också påverkar.

Svenska VM-insatsen

Det svenska laget gick det bra för i tre matcher, alltså mot gruppmotståndarna Sydkorea och Mexiko och så då mot Schweiz i åttondelsfinalen. Förluster blev det mot Tyskland i gruppen och mot England i kvartsfinalen. VM föregicks i kvalet med viktiga segrar mot Frankrike, Holland och Italien, så kraven var höga på förbundskaptenen Janne Andersson och de uttagna spelarna. Han lyckades ganska väl och han har använt samma fotbollssociologiska upplägg där alla i laget skall samverka och vara nära varandra och hjälpas åt på planen – alltså samma strategi som nu är ledande och som han även använde med stor framgång som tränare i IFK Norrköping. Dessutom är han noggrann och för ordning och reda. Han har dessutom med sig en psykolog i landslaget, Daniel Ekvall, som han också arbetade med i IFK Norrköping. En lagpsykolog är en viktig social kraft, och bruket behöver spridas till alla lag.

Schweiz-matchen gick bra. Mittbackarna Victor Nilsson Lindelöf och Andreas Granqvist var bra liksom mittfältarna Albin Ekdal och Gustav Svensson. Anfallaren Emil Forsberg gjorde målet på ett bra sätt. Denna match liksom den mot Mexiko var de största; i den senare gjorde Ludwig Augustinsson första målet. Förlusterna mot Tyskland och England var ganska överraskande eftersom det svenska försvarsspelet var av toppklass. Spelarna blev ganska nervösa i dessa matcher och kom av sig en del. Det kan ha berott på att de mötte ledande lag. Målen bestod bland annat av ett onödigt frisparksmål av Tyskland respektive nickmål av England, som brukar vara bra på huvudspel. Sverige tog i alla fall ledningen mot Tyskland. Som helhet gjorde svenska laget en bra VM-turnering genom att nå kvartsfinalen. De stora VM-framgångarna är ju historiska, alltså 1950, 1958 och 1994, men ännu har bara guld vunnits i OS, 1948.

Referenser

Sund, Bill Fotbollens strateger Malmö: Bokförlaget idrottsforum.org 2015
SFS-Bolletinen2018:2
Anders Lindblads artiklar i Svenska Dagbladet under VM 2018
https://www.fotbollsvm.se/resultat
Karlsson, Kalle ”VM-analys: Taktiska trender från VM 2018” Taktik-bloggen, Aftonbladet 2018
https://www.svenskafans.com/fotboll
Sund, Bill (2014) ”Totalfotbollens makt och den centraleuropeiska fotbollens bestående inflytande” idrottsforum.org
Sund, Bill (2016) ”Fotbolls EM 2016. Den defensiva fotbollens triumf” idrottsforum.org
Sund, Bill (2016) ”Förbundskaptenen och spelsystemets utmaning” www.idrottsforskning.se
Print Friendly, PDF & Email

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.