Ska dans i skolan finnas på schemat i grundskolan?

0

🇬🇧 In English


Maria Edin
Stockholms konstnärliga högskola


I denna artikel återberättas hur elva grundskolelärare upplever värdet med dansundervisning, ledd av en danslärare från Sigtuna Kulturskola, i grundskolans årskurs två och tre. Lärarna har deltagit tillsammans med sina elever på danslektioner, en gång i veckan, i fyrtio minuter under två årskurser.

Den masteruppsats som denna artikel bygger på, har som syfte att bidra till kunskap om dans i skolan. Genom två formulerade forskningsfrågor söks svaren på följande: Vad tänker ett antal tillfrågade grundskolelärare om dans i skolan? Och: På vilket sätt kan lärarnas tankar om dans säga något om dans som en estetisk lärprocess i grundskolan? Arbetet är gjort med berättelseforskning som metodisk ansats.

Lärarna fick sju samtalsteman vid sju stationer för att berätta sina tankar om kunskapsinhämtning, språkutveckling, personlig utveckling, sociala observationer, genus, skapande, och övrigt, där lärarna kunde ta upp något på eget initiativ. Lärarna var överens om att estetiska lärprocesser stärker både klassen som helhet och eleven på det personliga planet. Eleverna får redskap att vara kreativa både enskilt och i grupp. Dans i skolan hjälper elever att inhämta den kunskap som skolan vill förmedla, även rent språkligt.

Parallellt med lärarnas berättelser finns en genomgång av estetiska lärprocesser genom olika författares texter i ämnet. De estetiska lärprocessers har ett holistiskt förhållningssätt och dess inneboende rhizomatiska natur ger eleverna möjlighet att både uppleva, skapa och utvecklas i samma situation. Slutsatsen är att dans i skolan är ett gott verktyg att använda i elevers utbildning och som dessutom främjar både hälsa och välmående hos eleverna. 


Hämta ned fulltextversionen av artikeln här!


MARIA EDIN är legitimerad danslärare verksam i Sigtuna Kulturskola, sedan många år arbetar hon med dansundervisning i kommunens olika skolor, i de lägre årskurserna. I sin masteruppsats tar hon upp estetiska lärprocesser generellt och specifikt i dans. Uppsatsen innehåller också elva olika grundskolelärares berättelser om hur de upplever dansundervisningen tillsammans med sina elever. Maria är en varm förespråkare för dans i skolan och hon anser att dans, i en skapande tradition, borde vara en naturlig del av alla elevers utbildning.


Läs mer på idrottsforum.orgs temasidor om


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.