Trening for unge lagidrettsutøvere: Hva bør tas i betraktning for optimal utvikling?

0
🇬🇧 In English

Lars M. Tingelstad
Norges idrettshøgskole


Under puberteten opplever unge utøvere betydelige fysiske, psykiske og identitetsmessige endringer som påvirker både trening og deltakelse. Perioden med raskest vekst kalles for peak height velocity (PHV) og det er også her man ser den raskeste utviklingen i fysisk prestasjon som følge av vekst, hormonelle endringer, muskelvekst og nevrale tilpasninger. Det er derimot store individuelle forskjeller for når denne perioden inntreffer og omfanget av utvikling. Dette vil derfor ha stor betydning for det fysiske prestasjonsnivået til utøvere i en gitt aldersgruppe og føre til store sprik. Det er avgjørende å være klar over dette for å kunne tilpasse trening og belastning basert på utøverens modningsstatus for å sikre best mulig utvikling i fysisk prestasjon, samt redusere risiko for skader. 

Doktorgradsprosjektet PLAY inkluderte 471 yngre fotball og håndballspillere for å se dypere på hvordan fysisk prestasjon utvikler seg gjennom puberteten, med særlig fokus på forskjeller mellom kjønn og aldersgrupper. Et hovedfunn var at fysisk prestasjon var signifikant bedre hos gutter allerede i yngste gruppe, som også viste mer markant utvikling sammenlignet med jentene. Vi observerte også betydelig individuell variasjon i både prestasjon og utvikling i alle grupper. Dette indikerer at det ikke finnes en «one-size-fits-all”-tilnærming til trening for unge utøvere. I stedet understreker funnene viktigheten av å skreddersy treningsopplegg som tar hensyn til individuelle forskjeller i vekst, modning, og motivasjon. 

Et balansert treningsopplegg som tar hensyn til individuelle forskjeller i vekst og modning, samt inkludering av skadeforebyggende tiltak, kan redusere skaderisiko og fremme langvarig utvikling. Spesielt blant jenter kan tidlig styrketrening bidra til å fremme økt utvikling i fysisk prestasjon. Det trengs imidlertid mer forskning på langtidseffekten av treningsbelastning på utvikling og skaderisiko for å bedre forstå hvordan man best legger til rette for trening og utvikling i ungdomsårene.


Hämta ned Tingelstads artikeln här!


LARS M. TINGELSTAD er phd student i idrettsvitenskap ved institutt for fysisk prestasjonsevne (IFP) ved Norges idrettshøgskole. Doktorgradsprosjektet undersøkte kjønns- og aldersforskjeller i langsiktig utvikling i fysisk prestasjon hos yngre lagidrettsutøvere (fotball og håndball), samt kjønns- og aldersforskjeller i treningsbelastning. Hans primære forskningsinteresser er fysisk trening og prestasjon, vekst og modning blant ungdom og treningsbelastning, med særlig fokus på lagidrett. Han har også mange år erfaring som fysisk trener for et topplag på damesiden i Norge.

Läs mer på idrottsforum.orgs temasidor om


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.