Senaste nyhetsbrevet från Centrum för idrottsforskning (CIF), bl a om idrott och hbtq

hakan-larsson-pa-hbtq-konferens
Håkan Larsson konferenstalar.

Konferens om hbtq och idrott

Drygt 200 personer deltog i konferensen om hbtq och idrott den 15 mars. Idrottsforskarna Håkan Larsson och Eva Linghede presenterade ny forskning om homo- och bisexuella elitidrottares erfarenheter av idrott, en studie som är delfinansierad av Centrum för idrottsforskning.

Dessutom presenterade Ungdomsstyrelsen och Riksidrottsförbundet (tillsammans med RFSL) varsin rapport om hbtq-ungdomars villkor inom idrotten.

Läs om Riksidrottsförbundets nya rapport om hbtq-ungdomars villkor inom idrotten 


Homo- och bisexuella upplever elitidrotten som både inskränkt och fri

För homo- och bisexuella elitidrottare kan idrotten vara en värld präglad av begränsande heteronormer. Inte sällan uttryckta i en välvillig men stigmatiserande tystnad kring icke-heterosexualitet. Men idrotten kan också vara en frizon där det är tillåtet att utmana snäva köns- och sexualitetsnormer, skriver Eva Linghede och Håkan Larsson i det senaste numret av Svensk Idrottsforskning.


Medierna skapar hjälten

Välj en idrott som är populär i Sverige. Vinn i ett stort mästerskap i direktsänd tv. Lägg ovanpå det en dramaturgiskt intressant berättelse så har du formeln för att bli en svensk sporthjälte. Men om medierna tappar intresset blir berömmelsen kortvarig.Idrottshistorikern John Hellström skriver om dagens och gårdagens hjältar i det senaste numret av Svensk Idrottsforskning.


Nytt cykeltest för att mäta konditionen

Sedan 1960-talet har Åstrandtestet varit ett av världens vanligaste sätt att mäta maximal syreupptagningsförmåga. Det nya Ekblom-Bak-testet tycks vara lika enkelt och tidseffektivt, men betydligt mer tillförlitligt. Felmarginalen på individnivå är halverad jämfört med Åstrandtestet.Elin Ekblom-Bak skriver om sin forskning i det nya numret av Svensk Idrottsforskning.


Aminosyror ökar träningseffekten

Kostens sammansättning är viktig för prestation och återhämtning. Dess innehåll av protein och essentiella aminosyror kan påverka musklernas anpassning till träning. Ny forskning visar att vissa aminosyror har en viktigare roll än att enbart agera som byggstenar eller energigivande näringsämnen, skriver nutritionsforskarna Marcus Moberg, William Apró och Eva Blomstrand i det nya numret av Svensk Idrottsforskning.


Managing Sports 2013 – from the pitch to the boardroom

Nästa CIF-konferens arrangeras tillsammans med Linnéuniversitetet m.fl. i samband med UEFA Dam-EM 2013 i Växjö 10-11 juli. Konferensen gästas av ett flertal internationella och svenska profiler inom sports management. Anmäl dig före 10 maj för billigaste anmälningsavgift.

 

Print Friendly, PDF & Email

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.