Familieidræt: Bevægelse, udvikling og livgivende øjeblikke for store og små

uk-flagIn English

Carsten Sandahl & Helle Winther
Institut for Idræt og Ernæring, Københavns Universitet


I København har foreningen Familieidræt på få år udviklet sig til at være en deltagermagnet. Engagerede og legeglade instruktører guider aktiviteter, der har til hensigt at udfordre både store og små. Her kan forældre og børn lege og bevæge sig sammen og samtidig opleve hinanden i andre situationer end i hverdagen.

Familieidræt har i mange år fundet sted på danske idrætshøjskoler i børnenes sommerferie, men med den Københavnske forening er Familieidræt for alvor sat på landkortet.

Udgangspunktet for denne artikel er en mindre undersøgelse foretaget på et Familieidræts-hold med 5-8-årige børn og deres forældre.

Artiklen fokuserer på kvaliteter og potentialer ved Familieidræt portrætteret igennem små situative fortællinger.  Der fokuseres især på begreber som tid, nærvær og udviklende relationer. Tid til nærvær og mulighed for at være i et rum med udviklende relationer er nemlig vigtigt for børn. Det er samtidig i mange moderne familiers liv en udfordring at få tid til netop nærvær.

Artiklen viser, at Familieidræt kan være livgivende for forældre/barn kontakten og at bevægelsesaktiviteterne kan være selvværdsudviklende for de deltagende børn.


Hämta ned fulltextversionen av artikeln här!


CARSTEN SANDAHL er studerende på den humanistiske/samfundsvidenskabelige kandidat uddannelse ved Institut for Idræt og Ernæring, Københavns Universitet. Carsten er derudover ansat som idrætsunderviser i Vestre Fængsel, og har tidligere undervist i foreningen Familieidræt, ligesom han også har været løbetræner i Frederiksberg Atletik og Løbeklub. Carstens interesseområder er blandt andet relationer, udvikling og kommunikation i idræt, samt bevægelsens betydning for menneskets emotionelle udvikling, følelsesmæssige velvære og udvikling af identitet.

HELLE WINTHER er lektor Ph.D. ved Institut for Idræt og Ernæring. Københavns Universitet. Hun er desuden eksamineret danse- og kropspsykoterapeut. Helle underviser og forsker i dans, leg, bevægelsespsykologi og kroppens sprog i professionel praksis. Derudover har hun i mange år undervist i et fag, hvor studerende uddannes til at kunne arbejde med Familieidræt. Helle er desuden forfatter, medforfatter og redaktør på seks bøger og antologier og har publiceret et stort antal danske og internationale videnskabelige artikler. Helle har desuden modtaget tre underviserpriser. Herunder en ”Harald”, prisen som årets underviser på Københavns Universitet.


Läs mer på idrottsforum.orgs temasidor om

Print Friendly, PDF & Email

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.