Familj? Ja stor! Om lesbiska fotbollstjärnor och tystnadskultur

0
18

🇬🇧 Summary in English


Moa Svan
Komiker och författare


Foto: Jon Aagaard Gao

Bör lesbiska relationer vara privata? Lesbiska idrottsstjärnor har byggt upp fotboll till vad den är idag. Och de håller fortfarande på. Är det inte dags för lesbiska fotbollsfans att vara stolta över detta? Och är det inte dags att erkänna kvinnofotboll som en del av den lesbiska kulturen? Att utforska den lesbiska historien och damfotbollshistorien som en helhet borde vara möjligt i en Pride-vänlig tidsålder. Är fansens intresse för lesbiskt drama inom fotbollsklubben Rosengård uttryck för en ohälsosam fascination för sex och snusk?

Utifrån samtal med före detta Malmö FF-lagledaren Jeanette “Vante” Rosengren och före detta elitmålvakten Caroline Jönsson har Moa Svan, i den nya antologin Queera historier från Malmö återupplivat Malmös lesbiska fotbollssaga. Från häxjakten på lesbiska fotbollsstjärnor genom 1980-, 1990- och 2000-talen till tystnadskulturen som vi fortfarande ser idag. Från hemmafester hos ‘Lappen och Lena’ till besök på café Rosa Molnet där fotbollstjejer träffade både de så kallade ‘förorts-tjejerna’ och de lesbiska feministerna.

Moa Svans kapitel i Queera historier från Malmö av Pål Brunnström och Matilda Chowdhury Svensson (red.) publiceras här med benäget tillstånd av författaren. Boken finns att beställa via de flesta större bokhandlare på internet.


Hämta ned fulltextversionen av artikeln här!


MOA SVAN är komiker och journalist, och skriver för fempers.se, ETC.se och Qx.se om sport. Hon är författare till Det riktiga landslaget (Leopard Förlag, 2015).


Läs mer på idrottsforum.orgs temasidor om

Print Friendly, PDF & Email

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.