Välförtjänt svensk framgång i Världsmästerskapet i fotboll för damer 2019

Bill Sund
Professor emeritus


Dam-EM i fotboll 2017 innebar ett kvalitativt språng och ett stort genombrott för många lag; dock blev Sverige utslaget redan i kvartsfinalen, vilket var ett nedslående resultat efter tidigare framgångar: guld 1984 och silver 1987, 1995 och 2001.

I sommarens Dam-VM i Frankrike, det åttonde FIFA Women’s World Cup, lyckades det svenska laget betydligt bättre och kom trea och fick brons efter viss otur mot Nederländerna och förlust med 0-1 efter förlängning i semifinalen. Sverige gick vidare från gruppspelet efter segrar över Chile och Thailand medan man föll mot USA. I åttondelsfinalen slog de svenska damerna ut Kanada med matchens enda mål, och i kvarten expedierades favoriten Tyskland relativt enkelt; matchen slutade 2–1. Bronsmatchen mot England vanns också med 2–1.

Det svenska damlandslaget har lyckats bra i fotbolls-VM, med silver 2003 samt brons 1991 och 2011, och alltså igen 2019. Det kan i sammanhanget vara värt att påminna om OS-silvret 2016, när Pia Sundhage var tränare.

Det svenska laget spelade bra i år och många fler än vanligt såg matcherna på TV, närmare sex miljoner, flest hittills. Anders Lindblad, som är med och ansvarar för SvD:s stora årliga idrottspris Bragdguldet, har förslagit damfotbollslandslaget som vinnare 2019.

Lagets framgångar firades i Göteborg när spelarna kom hem, 30 000 personer var på plats och hyllade dem. Även statsministern Stefan Löven var där, vilket säger en del om damfotbollens ökade betydelse i Idrottssverige. Vi kan hoppas att de svenska insatserna i kommande VM, EM och OS blir ännu bättre, ty damfotbollen har verkligen slagit igenom ordentligt i vårt land.

USA vann VM för fjärde gången; tidigare segrar kom 1991, 1999 och 2015. De övriga fyra guldmedaljerna har gått till Tyskland, två gånger, samt till Norge och Japan.

Det amerikanska laget var obesegrade i sin grupp 2019, dock efter en ganska osäker 2–0-seger mot Sverige. I slutspelet avpolletterades i tur och ordning Spanien (2–1), Frankrike (2–1), England (2–1) och, i finalen, Nederländerna med 2–0 efter en straff. Inte så många mål i slutspelet, således; målrikt blev det däremot i gruppspelsmatchen mot Thailand som USA vann med 13–0. Många mål är inte så vanligt längre inom fotbollen, sedan försvarsspelet har prioriterats och målvakterna blivit klart bättre. Detta gäller såväl dam- som herrfotbollen.

Spelsystemen var likartade för lagen i årets upplaga av Dam-VM, precis som inom herrfotbollen, alltså oftast 3-3-2-2, vilket innebar att försvaret prioriterades liksom anfallet när så behövdes. Mittfältarna har såväl försvars- som anfallsuppgifter och då främst att slå passningar, frisparkar och hörnor. Målvakterna är mycket viktiga som vanligt, och de har även uppgifter att slå långa passningar och att gå ut att ta emot långa passningar när så behövs. En likhet med herrfotbollen är att spelet har blivit mycket hårdare, vilket leder till många tuffa närkamper, varningar, frisparkar och straffsparkar.

Damfotbollen liknar således alltmer herrfotbollen, inklusive tränarnas agerande, och nu är det även så att kraven på lika löner för damer och herrar i landslagsspel skall genomföras, i Sverige som i andra länder. I Sverige driver elitklubbarnas organisation Elitfotboll Dam (EFD) detta och det är självklart att alla spelare oavsett kön skall ersättas på samma sätt.

2019 års upplaga av Damfotbolls-VM var en idrottslig framgång, mycket underhållande, och lockade många åskådare i Frankrike och TV-tittare i hela världen. Typiskt var också att de Europeiska lagen var drivande, med undantag för USA och Kanada. Denna turnering kommer att leda till allt större intresse för damfotboll i Sverige och runt om i världen.

Copyright © Bill Sund 2019

Print Friendly, PDF & Email

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.