Finlands överraskande VM-seger i ishockey 2019

0
39

Bill Sund
Professor emeritus


Senaste världsmästerskapet i ishockey var lärorikt eftersom den nya sortens spelsystem har slagit igenom, det vill säga att i princip alla spelare var både offensiva och defensiva. Målvakterna, som nu har fler och större skydd och sitter mer på isen, har också blivit mycket bättre, så det är mycket svårare att göra mål nu, vilket matchresultaten visar. Förr skulle skotten skjutas där målvakten hade sin klubba och inte där han hade handsken, ty det är lättare för målvakten att ta pucken då. Denna princip med skotten har försvunnit under de senaste åren.  Vissa förändringar sker förstås och handlar om tränarnas agerande.

I årets VM var det flera deltagande länder som överraskade positivt, till exempel alltså Danmark, Frankrike, Italien, Norge och Storbritannien. Det säger en del om hur ishockeyns popularitet har spridits till nya idrottsländerna. Övriga deltagarnationer var Finland, Kanada, Lettland, Ryssland, Schweiz, Slovakien, Sverige, Tjeckien, Tyskland, USA och Österrike.

Resultaten i gruppspelen blev inte så överraskande, utan de mest segertippade gick vidare till slutspel. I kvartsfinalerna möttes åtta lag i fyra matcher: Kanada slog Schweiz med 3-2, vilket var förväntat men rätt hårt. Tjeckien vann med hela 5-1 mot Tyskland och det var något av ett derby; det var det gamla hockeylaget som vann stort. Ryssland slog USA med 4-3 och det var en jämn match mellan två bra lag där USA också kunde ha vunnit. Många missade målchanser bäddade för slutresultatet. Finland vann mot Sverige med 5-4, men det kunde lika gärna blivit tvärtom. Sverige gjorde ett stort misstag när de ledde med 4-3 och finnarna tog ut sin målvakt, vilket är ganska vanligt inom ishockeyn, och gjorde mål. En gammal princip när man spelar mot ett lag som tar ut sin målvakt är att man då skjuter långskott. Det gjorde inte svenskarna. Sedan avgjorde Finland i förlängningen med 5-4 i ett bra anfall. Finska laget visade bra styrka i matchen mot det svenska laget som ju vunnit de två senaste VM-gulden.

Till kvartfinalerna gick alltså Kanada, Tjeckien, Ryssland och Finland. Kanada tog hem en stor och övertygande seger mot Tjeckien med hela 5-1, och Finland besegrade grannlandet Ryssland med 1-0, vilket var skickligt och bra gjort. Tredjepriset, alltså bronsfinalen, avgjordes sedan då Ryssland vann med 3-2 mot Tjeckien.

Finalen blev som vanligt en mycket bra match, där Finland lyckades vinna med 3-1, De var ju inte på hemmaplan men ändå mer så än Kanada, eftersom VM spelades i Europa en bit nedanför Finland. Det var mycket bra gjort av Finland att vinna finalen och hela VM: det var inte heller första gången. I matchen var ju ändå Kanada en erkänt svår motståndare. Matchen var njutbar, det spelades bra ishockey, som dessutom kommenterades väl i den svenska TV-sändningen.

Det kan konstateras att de tre bästa lagen i VM, alltså Finland, Kanada och Ryssland alla har ett högsta seriesystem där det sämsta laget inte kan bli nedflyttat och inte det bästa laget under denna serie kan flytta upp. En viktig doktorsavhandling om dessa principer jämfört med det mer demokratiska upplägget med upp- och nedflyttningar utkom 2018 vid Malmö universitet, skriven av den skickliga forskaren Jyri Backman. I sin avhandlingsforskning jämförde han framförallt det finska systemet, som liknar NHL, National Hockey League, med det svenska systemet, där uppflyttning och nedflyttning är en självklarhet. NHL-principen kan möjligen ha bidragit till resultatet om man ska tro Backman.

Jyri Backmans avhandling, med titeln Ishockeyns amerikanisering: En studie av svensk och finsk elitishockey kan rekommenderas. En stor fördel är hans samhällsorienterade juridiska och ekonomiska kunskaper.

De finska spelarna blev naturligtvis hyllade efter den VM-segern. Tusentals landsmän samlades på Salutorget i centrala Helsingfors får att fira dem. Även finska sportjournalisterna hyllade dem förstås – för det var en stor och viktig seger.

Copyright © Bill Sund 2019

Print Friendly, PDF & Email

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.