Zlatan – möjligen störst, men inte först!

Birger Hedén
Litteraturvetenskapliga institutionen, Lunds universitet


Vad blev det av nittonåringen som jag såg på Amsterdam Arena sommaren 2001 i hans blott andra match för Ajax, finalen i Amsterdam Tournament? Han skulle hålla till någonstans i högerinnerposition, men efter en kvart gick han ut till vänster, drog först Liverpoolbacken, som dock tog tillbaka bollen, varefter han återerövrade den, gick förbi på yttersidan nära kortlinjen och slog ett utmärkt inlägg som ingen var med på.

När jag kom, tillbaka till hotellet såg jag en intervju. Det finns många som jämför dig med van Basten, sa reportern. I am not van Basten, blev svaret, I am Zlatan, sagt i en ganska ödmjuk, men självklar ton.

Ja, vad blev det av honom? Nu talar han om att förbundskapten Andersson förstört vad han, Zlatan, byggt upp i det svenska landslaget, när det gäller spelare med invandrarbakgrund.

Nu har det gått tjugofem år sen den heta sommaren 1994. Kanske såg inte Zlatan på VM i fotboll? Då hade han knappast kunnat missa att en av de hyllade spelarna var Martin Dahlin, viktig fyramålsskytt, svensk mamma, pappa av venezuelansk härkomst. Där fanns också Henrik Larsson, målskytt mot Bulgarien, svensk mamma, pappa från en av Kap Verde-öarna.

Och Teddy Lucic, mamma finländska, pappa kroat. Med i truppen var också Anders Limpar med ungerskt påbrå.

Kanske fanns det fler? Jag vet inte.

Men nog fanns det spelare med invandrarbakgrund i det svenska landslaget innan Zlatan kom med.

Copyright © Birger Hedén 2019

Print Friendly, PDF & Email

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.