Vasaloppskarusellen

0
72

Peter Dahlén
Institutt for informasjons- og medievitenskap, Universitetet i Bergen


Snoddas och Hyland i Karusellen 1952.

Nu när årets Vasalopp just gått av stapeln, finns det anledning att skänka en tanke till Lennart Hyland, Per-Martin Hamberg och de andra bakom det sensationella underhållningsprogrammet Karusellen i vad som fram till 1957 hette AB Radiotjänst, därefter Sveriges Radio. Karusellen sändes direkt inför publik från studion vid Karlaplan (som 1971 övertogs av Maximteatern) och var så populärt att biografbranschen förtvivlade över alla, hela familjer, som runt om i landet satt hemma framför radioapparaterna och lyssnade istället för att gå på bio.

I programmet anordnades diverse upptåg och tävlingar, oftast med vanliga, okända människor. Det var i Karusellen som Snoddas slog igenom med ”Flottarkärlek” den 26 januari 1952, då han i egenskap av bandyspelare i Bollnäs GIF var nere i Stockholm för att spela final, och bjöds in till Karusellen för att sjunga; detta var första gången ”Flottarkärlek” framfördes, och applåderna ville aldrig ta slut.

Yngve Brandell, Karusellåkaren. Ur Fataburen 2000.

Strax därpå startade Karusellen en egen idrottsförening, Karusellen IF, och utlyste en publiktävling där förstapriset var att få representera Karusellens IF i Vasaloppet 1952. Vann gjorde en fanjunkare vid namn Yngve Brandell, som sedan kom att kallas för Karusellåkaren i dagspressen, vilken flitigt skrev om hans förberedelser och följde hans Vasalopps-”examen” i Karusellskolan.

Snoddas och hans låt ljöd även här, eller som Expressen skrev söndagen den 2 mars 1952 i sin ingress i en lång artikel under rubriken ”Pannkaka, risgrynsgröt Karusellåkarens frukost. Lät dom andra spåra från början”, med underrubriken ”Snoddas på skiva tre gånger avskedssalut för Vasalöparna” (alltså innan de begav sig ut i spåret):

”Sälen-Mora (Expressen). ‘HADERIAN, HADEREJ’, sjöng Snoddas per grammofon ut över Sälen i Morse, då Karusellåkaren Yngve Brandell och hans cirka 350 medbröder stakade ut på årets Vasalopp. Det var gnistrande kallt – 20 grader – men i övrigt rena kalasvädret, och för sådana noviser på vallningens område som fanjunkaren från Örebro, var det ganska lättvallat.”

Det var alltså 350 man som ställde upp detta år. Året efter var deltagarna mer än dubbelt så många. Enlig min mening  var det Karusellupptåget 1952 som startade omvandlingen av Vasaloppet från ett rent elitlopp till ett breddat turism-, kändis– och amatörevenemang.

Den intresserade kan läsa mer om det här i Peter Dahléns artikel ”Karusellmannens underbara öden och äventyr: Radion och Vasaloppet 1952”, i Fataburen 2000.

Copyright © Peter Dahlén 2018

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.