Bjarne Andersen
Institut for Idræt og Biomekanik, Syddansk Universitet
Når man anno 2015 spiller tennis, må man naturligvis umiddelbart acceptere spillets regler og normer og lære dets teknik og taktik. Og som tilskuer må man have i det mindste nogen viden om reglerne for at få udbytte af at overvære en tenniskamp. Men hvis man virkelig vil forstå spillet og dets kultur, eller blot er nysgerrig, må man opsøge svarene på nogle ”hv” spørgsmål” såsom: Hvorfor ser spillet sådan ud? Hvordan så det ud oprindelig? Hvordan er udviklingen fra spillets opståen til den moderne version forløbet?
Formålet med denne artikel er at besvare disse og lignende spørgsmål ved en gennemgang af spillet fra dets opståen i Frankrig, gennem Middelalderens ”Real Tennis” til den moderne form: ”Lawn Tennis” eller blot tennis. Artiklen beskriver blandt andet et de forskellige spiludgavers regler, banestørrelser og underlag, rekvisitter som ketsjere og bolde, samt taktik. Endvidere forsøger artiklen at give forklaring på den specielle tællemåde i tennis og de specielle tennisudtryk.
Endelig omtales de senere års professionalisering og kommercialisering af spillet, og der gives et bud på årsager til spillets position som populært sportsspil.
Hämta ned fulltextversionen av artikeln här!
BJARNE ANDERSEN er cand. scient. i idræt og biologi. Han er ansat på Institut for Idræt og Biomekanik på Syddansk Universitet i Odense. Bjarne Andersen underviser i boldspil og forsker i boldspilhistorie. Han har udgivet flere bøger om boldspil, eksempelvis Bolden i spil: Teamhold i teori og praksis (2005, sammen med Halling, Skov Agergaard og Worm) og Fra leg til sport: Boldspil i undervisningen (2008).
Läs mer på idrottsforum.orgs temasidor om