Vinden i ryggen – Friluftstur og dokumentarfilm

0
24

Handicap er ingen hindring for strabadser i naturen

vinden-i-ryggen

Hvordan tilbagelægger en spastiker i elkørestol 70 km gennem Østjyllands bakkede og vandrige landskab? Hvordan hugger en blind pige brænde? Hvordan klarer en kvinde med en sjælden sygdom og kunstig hofte 4 dage i det fri?

Svarene på de spørgsmål og mange andre bliver besvaret, når en spastiker, en blind, en rygmarvsskadet, en udviklingshæmmet, en med blodprop og en med en sjælden sygdom krydser Østjylland til fods, til cykel, i kano og i båd fra den 1. september til den 4. september for at vise, at handicap eller sygdom ikke er en hindring for friluftslivsaktiviteter.

Filmen Vinden i ryggen viser, hvordan og hvorfor mennesker med funktionsnedsættelser kan bruge friluftslivs-aktiviteter på lige fod med andre – så længe planlægning, udstyr og forberedelser er i orden. Så mandagen den 1. september stævnede disse seks personer + et følgeteam ud på fire dages livtag med den Østjyske natur:

  • Lillian, 39 år. Har SLE (lupus), som er en immunforsvarssygdom og har desuden kunstig hofte.
  • Svend Erik, 44 år. Mildt udviklingshæmmet.
  • Hazel, 23 år. Er født blind med ca. 2% restsyn.
  • Jeppe, 24 år. Er spastiker. Bruger elkørestol og syntetisk tale.
  • Lotte, 42 år. Er rygmarvskadet og sidder i kørestol. Desuden født med kraftigt nedsat syn – 5%.
  • Claus, 36 år. Fik en blodprop i hjernen i maj og har siden døjet med koncentration, overblik og træthed.

Turen gik fra Tinnet Krat lidt syd for Nørre Snede og bugtede sig gennem landskabet ud til Horsens Fjord, inden den afsluttedes den 4. september med ankomst i båd til Egmont Højskolen i Hou. Familie, venner og skolens elever tog i mod deltagerne. Alle var velkomne.

Hele turen blev filmet af dokumentarfilm-instruktør Morten Vest og filmen er offentlig tilgængelig: https://vimeo.com/120360796. Det er muligt at slå danske eller engelske undertekster til ved at trykke på ”CC” i menulinjen på filmen.

Vinden i ryggen er arrangeret af Dybkær Specialskole, Egmont Højskolen, UC Syddanmark og Handicapidrættens Videnscenter med hjælp fra HandiKano og Vends Motorik- og Naturskole og er støttet økonomisk af Friluftsrådet og Vanførefonden.

Baggrund

Den overordnede idé med projektet er at sætte fokus på de værdier, friluftsliv rummer for mennesker med funktionsnedsættelser – og vise, hvordan man kan tilrettelægge aktiviteter og logistik, så alle kan være med.

Det er vigtigt, at omsorgspersoner og fagpersoner giver mennesker med funktionsnedsættelse mulighed for aktiv deltagelse i friluftslivet. Omsorgspersoner og fagpersoner er en kraftig tilgængelighedsfaktor – de kan være afgørende for, om et menneske med funktionsnedsættelse kommer ud i naturen. Dokumentarfilmen Vinden i Ryggen vil sigte mod at blive en del af uddannelsen af fagpersoner på de forskellige professionsuddannelser i hele landet – og  på den måde være med til at sikre tilgængelighed til friluftsaktiviteter for mennesker med funktionsnedsættelser.

Print Friendly, PDF & Email

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.