Ett veritabelt praktverk om svensk ishockeys historia

0
35

Tobias Stark
Institutionen för idrottsvetenskap, Linnéuniversiteten


Stickan Kenne
Svenska hockeyadeln: Hjältarna, händelserna och lagen under 5 decennier
795 sidor, 2 volymer, inb
Saltsjö-Boo: Nygren & Nygren 2017
ISBN 978-91-86623-73-9

Inget är säkert utom döden och skatterna”, skrev den amerikanske vetenskaparen och statsmannen Benjamin Franklin (1706–1790). Om Franklin levt idag hade han kunnat lägga till att floran av hockeyböcker oupphörligen växer i snabb takt.

En av de mest iögonfallande titlar som givits ut på mången god dag är Svenska hockeyadeln: Hjältarna, händelserna och lagen under 5 decennier. Vad det handlar om är en coffee table-bok i två volymer som dokumenterar svensk ishockeys hovfotograf Stig ”Stickan” Kenne arbete från 1970-talets början fram till idag.

Framställningen är kronologiskt och tematiskt uppbyggd. Den första volymen behandlar åren 1970–1996. Bandet inleds med ett förord, där den legendariske ishockeyledaren Tommy Töpel myndigt pekar ut kompassriktningen:

Bilderna i detta bokverk skildrar svensk ishockey – människorna och sportens utveckling – från 1970 fram till SHL-säsongen 2016–17. Det är Stig ”Stickan” Kenne, alias Foto-Kenne, som tagit bilderna och det ni nu bläddrar i är svensk ishockeyhistoria i sin prydno. Det hela började med att Leksand, Djurgården och Tre Kronor hörde av sig till Stickan, de ville att han skulle plåta deras lagbilder. Intresset för att låta Stickan fotografera lagen ökade undan för undan varje år. Från och med säsongen 1982–83 blev samtliga elitserielag (numera SHL) centralt kontrakterade och sedan dess har det bara rullat på. Klubbarna har tillsammans med Stickan utvecklat hela konceptet med porträttfoto, posters och reklambilder. Bilderna har smörjt samarbetet med media, och det finns många olika sammanhang där man vill presentera spelarna och ledarna, vilket har blivit enormt uppskattat. Det har också i hög grad bidragit till ligans enorma popularitet runt om i landet. Med den här unika boken får spelare, ledare, supportrar, åskådare och andra ishockeyintresserade äntligen ett uppslagsverk. Ett epos där alla kan hitta höjdpunkterna från sin egen era i historien om svensk ishockey. Jag hoppas att bild och text väcker sinnena till liv och framkallar minnen av spännande matcher och stora känslor. Kanske finns det någon som får en mindre positiv reaktion. Men då får också det bli historia! (s. 7)

Dessa rader utgör ett gott preludium till Kennes egen levnadsteckning, författad av David Grudd, (kapitel 1). Kenne berättar livfullt om hur han som 19-åring (1967) tog över familjeföretaget, Foto-Kenne, efter faderns död. Stig påpekar att han först fortsatte där fadern slutat, med industrifotografering, gruppbilder och studioporträtt, men att idrottsfotografering snart kom att uppta alltmer tid:

Jag var väldigt idrottsintresserad, spelade bland annat fotboll i den lokala klubben Tellus, och började så småningom att plåta våra lagbilder. Lagbilder var inte vanliga på den tiden. Det fanns inget facit, men jag tog med det jag hade lärt mig av att plåta grupper och försökte få till bra bilder (s. 12)

Stckan Kenne. (Foto Ronnie Rönnkvist/hockeysverige.se)

I kapitalet berättas även om hur Kenne blev officiell hovfotograf för svensk ishockey, till följd av Svenska Ishockeyförbundets ökade marknadsföringsambitioner under 1970-talets första del jämte den växande kommersiella utväxlingen i Elitserien påföljande år. Den skriftliga redogörelsen ackompanjeras av ett digert bildmaterial från tiden i form av lagbilder på Tre Kronor och enskilda klubbar, allt fångat av Kennes träffsäkra kameralins.

Därefter vidtar en historisk genomgång varvid varje enskild säsong betas av i separata kapitel med fokus på välkända händelser, personer och skeenden inom svensk elitishockey. Alla kapitel är tryfferade med Kennes bilder samt försedda med informativa och välskrivna texter av skribenter som Hasse Andersson, Tomas Larsson, Kjell Nilsson och Mats Taxén. Dessutom medföljer statistik och faktarutor över mästerskap och seriespel samt meriter för de gestalter som presenteras.

Kapitel 2–7 ägnas åt olika händelser och personer under 1970-talet (Kent Nilsson, Tord Lundström, Canada Cup och Börje Salming m.m.), medan kapitel 8–24 fokuserar 1980-talet (OS 1980, Björklövens SM-guld 1987, Peter ”Pekka” Lindmark m.m.) samt kapitel 25–36 rör 1990-talet (Percy Nilsson, Tommy Sandlin och OS 1994 m.m.).

Band 2 är uppbyggt på precis samma sätt, men ringar in åren 1996–2017. De första kapitlen handlar om bland annat AIK, Jörgen Jönsson jämte tvillingarna Daniel och Henrik Sedin. Detta åtföljs av ett antal kapitel om 2000-talets första decennium med fokus på Maria Rooth och Damkronornas säsong 2005/2006, spelare i HV71 samt World Cup 2004. Avslutningsvis redovisas sådant som den förste svenske domaren i NHL, Markus Vinnerborg, den finske SHL-profilen Tommi Kallio och World Cup 2016.

Svenska hockeyadeln är ett formidabelt praktverk. Att Stig Kenne, med hjälp av förlaget Nygren & Nygren, har valt att sammanställa och ge ut en diger samling av Foto-Kennes bilder är en kulturgärning av sällan skådat slag. Materialet dokumenterar – och har varit medskapande i – ishockeyns massiva genomslag i det svenska folkdjupet under det senaste halvseklet. Blotta tanken på detta hudnära och mångfacetterade bildmaterial bör få det att vattnas i munnen på alla historie- och ishockeyintresserade boknördar. Den som bläddrar i verkets närmare 800 sidor kan formligen känna lukten av svett, liniment och avslaget kaffe. Bättre blir det inte, åtminstone inte i mina ögon!

Det enda verkliga minustecken som jag kan notera med Svenska hockeyadeln är den dryga prislappen: 1871 kr i valfri Internetbokhandel. Även om verket ter sig synnerligen påkostat kommer priset sannolikt att skrämma bort alla tänkbara läsare, utom de mest köpstarka samlarna. Förhoppningsvis kan detta vägas upp av att något museum ställer ut materialet – för det är där som det hör hemma: på ett museum, som en dokumentation av en betydelsefull del av Sveriges moderna kulturarv.

Copyright © Tobias Stark 2023


Print Friendly, PDF & Email

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.