Nyhetsbrev från Centrum för idrottsforskning (CIF), mars 2014

0

Nyhetsbrevet bjuder på läsning om…

Elisabet Apelmo
Elisabet Apelmo

Handikappidrotten blev en vändning i livet
Hur är det att vara en ung idrottande kvinna med funktionshinder? Sociologen Elisabet Apelmo har intervjuat kvinnor som vittnar om exkludering i skolämnet idrott och hälsa och hur de pekats ut som avvikande. Mötet med handikappidrotten innebar en vändning i deras liv. Läs om Apelmos forskning i det nya numret av Svensk Idrottsforskning.

Förening ska samordna landets fystester
Svensk Förening för Tester inom Idrott och Hälsa – så heter den nya förening som ska få landets testlabb att arbeta närmare varandra. Föreningens mål är att utveckla och kvalitetssäkra tester, metoder för tester och testlabb. Det innebär ett stort steg mot att göra testresultat för idrottare, och även hälsotester, mer enhetliga i hela landet.

Doktorandnätverksträff
24-25 mars arrangerade CIF och GIH en träff för det nystartade doktorandnätverket inom idrottsrelaterad forskning. Ett trettiotal doktorander från olika svenska högskolor och universitet deltog. Temat för träffen var Att söka forskningsbidrag och på programmet stod bland annat ämnesvisa workshops med ordförandena i CIF:s vetenskapliga råd. Programmet innehöll också information från olika forskningsråd- och stiftelser. Träffen avslutades med att Karin S Lindelöf, Helena Tolvhed och HC Holmberg delgav sina erfarenheter från att ha fått stora anslag för sin forskning.

Antioxidanter på burk försämrar prestationen
Det är vanligt att idrottare tar tillskott av antioxidanter för att prestera bättre. Men som kosttillskott verkar antioxidanter i bästa fall vara helt värdelösa. I många fall kan de vara direkt negativa för prestationsförmågan. Det visar en sammanställning av forskning av Filip Larsen och Tomas Schiffer i det nya numret av Svensk Idrottsforskning.

Osäker väg tillbaka efter korsbandsskada
De flesta vill återgå till idrotten efter en främre korsbandsskada. Långt ifrån alla gör det. Medicinska och personliga faktorer spelar in och även vilken typ av idrott man vill komma tillbaka till. Krav från tränare, föräldrar eller supportrar har också betydelse. Det visar forskning från Linköpings universitet. Läs mer i Svensk Idrottsforskning.

Visste du att …
Chalmers tekniska högskola i Göteborg gör en satsning på sportteknologi. Okunskapen om både material och teknik är stor bland idrottare, hävdar forskarna på Chalmers. Tillsammans med idrotten utvecklar de allt från nya material till segelbåtar till smarta tyglar åt hästar och deras ryttare.

Läs nyhetsbrevet här!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.