Årets julklappsbok för Vasaloppsintresserade


Isak Lidström
Historiska institutionen, Stockholms universitet


Henrik Lenngren
Vasaloppet: 90 kvinnor och män i fäders spår
280 sidor, inb., ill.
Stockholm: Louise Bäckelin Förlag 2021
ISBN 978-91-7799-354-4

Inför Vasaloppets 100-årsjubileum 2022 har frilansjournalisten Henrik Lenngren åstadkommit en vackert formgiven ”coffe table-bok” där 90 porträtt, ett för varje kilometer, tecknas över personligheter som på ett eller annat sätt kommit att förknippas med den nio mil långa skidtävlingen. Författarens ambition har varit att fånga ett ”tvärsnitt av Vasaloppet, från blåbär till elitskidåkare, från kvinnorna som slogs för sina rättigheter på 60-talet till dagens långloppssuveräner, från tältsovare, prylnördar och stakfantaster till repdragare, brytbusschaufförer och bajamajachefer”. Och nog har Lenngren lyckats i sitt uppsåt. För den som likt denne recensent regelmässigt ägnar förmiddagen första söndagen i mars åt tevetittande (eller är ute i spåret), är det en stimulerande nostalgitripp som författaren bjuder på.

Mest fascinerande är avsnittet om kvinnliga pionjärer i fäders spår. Att kvinnor mellan 1924 och 1980 inte tilläts åka Vasaloppet signalerar på ett tydligt sätt vilken manlig bastion loppet utgjort i det svenska idrottslandskapet. Här varvas fängslande levnadsbeskrivningar med häpnadsväckande fotografier. För Expressens räkning lyckades Leif Forslund 1979 föreviga hur Ruth Svensson blev omkörd av en hurtbullegubbe av värsta sort. Mannen, tydligt irriterad över kvinnornas intrång i skidspåret, tog helt sonika till nävarna för att markera sin ståndpunkt så att Svensson föll rakt ned i snön.

Uppvuxen i en syskonskara på tolv under laestadiansk tukt och förmaning beslöt sig den unge Mäenpää för att revoltera. Han avvek från den stränga kristna läran, började röka och föll så småningom ned i ett kokainmissbruk.

Det säger sig självt att alla 90 porträtt inte kan väcka samma engagemang hos läsaren. För egen del läser jag selektivt om hälsoinspiratörer och motivationscoacher, men ägnar Hans Mäenpää desto mer uppmärksamhet. Där har vi en berättelse väl värd en egen biografi! Uppvuxen i en syskonskara på tolv under laestadiansk tukt och förmaning beslöt sig den unge Mäenpää för att revoltera. Han avvek från den stränga kristna läran, började röka och föll så småningom ned i ett kokainmissbruk. Att han som fullrökare kunde springa Stockholm Marathon på 3:25 torde få även den mest nitiske av hälsocoacher imponerad. Sedan Mäenpää lagt drogerna och festandet bakom sig lyckades han bli en elitskidåkare av yppersta klass. 2020 skidade han 40 år gammal in på en 36:e plats i Vasaloppet. En häpnadsväckande prestation!

Författaren lyckas även fånga den folkrörelsenimbus som så länge gett sin prägel åt Vasaloppet. Som tydligast märks den i avsnittet om Linnéa Götesson, vars familj i generationer tillrett blåbärssoppan i Mångsbodarna. Hon, och det säregna dalmål som talas i hennes hemtrakter, karakteriserar på ett tydligt sätt det ideella arbete som så länge varit (eller var?) föreningsidrottens ryggrad.

Att försöka sammanfatta de personporträtt som Lenngren lyckats åstadkomma är inte lönt, ty det är en brokig skara människor som biograferas i boken. Det är i vart fall en lättsam och trevlig bok som Lenngren skrivit, och som alla med intresse för Vasaloppet borde ha i sin bokhylla.

Copyright © Isak Lidström 2021

Print Friendly, PDF & Email

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.