Årets dominerande herr- och damallsvenska lag med allt vad det innebär

Bill Sund
Professor Emeritus


Storstadslagen var klart dominerande i fotbollen toppdivisioner även detta år, 2019, med genomgående lysande insatser från spelare, målvakter och tränare, På herrsidan låg samtliga Stockholmslag, Djurgården, Hammarby och AIK, i topp 5 med tillsammans med lagen från Malmö och Norrköping. På damsidan dominerade framför allt Rosengård FC från Malmö och Göteborgslaget Kopparbergs Göteborg FC.

Årets elitfotbollssäsong visar ytterligare hur populär fotbollen är både på herr- och damsidan. Det förstärks naturligtvis genom alla TV-sändningar och journalisternas redovisningar och analyser i tidningarna. Inte minst var som vanligt Svenska Dagbladets sportjournalist Anders Lindblads analyser mycket läsvärda.

Det blev Djurgården och Rosengård som tog hem guldet i herr- respektive damallsvenskan. Att vinna och vara topplag förutsätter flera viktiga kvaliteter; det krävs skickliga anfallare, mittfältare och försvarare samt inte minst målvakter. Allt detta måste fungera och det gjorde det för de vinnande lagen.  De mindre bra lagen, men ändå nära eller i toppen viss tid, har ofta antingen bra anfall eller försvar som är bra, men det som behövs är båda delarna. Mycket viktigt numera är också att kunna anfalla bra och skjuta bra långskott och kunna dribbla ordentligt. Detta har blivit mycket ovanligare numera, men det kan de bästa lagens spelare, vilket leder till många avgörande mål. Det märktes verkligen i Djurgården och Rosengård FC, vars spelare också varit uttagna till landslagen.

Det använda spelsystemet, som respektive tränare ligger bakom och har tagit fram, är självklart också mycket viktigt. Vanligt bland de bästa lagen är 3-4-3-och 4-3-3-systemen, där alltså såväl anfallet som förvaret prioriteras. Tränaren bestämmer som sagt spelsystemet och leder laget i matcherna och på träningarna, och tar fram de spelare som verkligen behövs.

En viktig orsak till storstadslagens framgångar är deras starka ekonomi. De ekonomiska aspekterna har blivit allt viktigare eftersom spelarlönerna och lönerna till tränarna idag är rekordhöga, och nu ligger nära elitishockeyns siffror på mellan 100 000 och 150 000 kronor i månaden. Lönen kan vara avgörande vid spelarvärvningar.

Ekonomin har för övrigt fokuserats i media nyligen i och med att Zlatan blivit delägare i Hammarby. Hans intresse för Bajen har irriterat många i Malmö och i Malmö FF, där han inledde sin karriär.

För Djurgårdens del handlade säsongen mycket om lagmoral, lugn och tålamod. De största problemen hade de i derbymatcherna mot AIK och Hammarby. Laget som kom tvåa, var som vanligt ett bra lag som brukade vinna titeln, men detta år missade Malmö FF flera avgörande straffsparkar. Hammarby hade flera spelare som kunde göra mål och det laget gjorde faktiskt flest mål, vilket ledde till en tredjeplats. Hammarby anses av flera experter kunna vinna Allsvenskan nästa år. Zlatan kan betyda mycket.

AIK, som kom fyra efter vinsten förra året, hade otur genom att flera spelare blev skadade. Deras matcher i Europa var inte alls lika lyckade som Malmö FF:s, som är vana vid att spela i Europa och möta de lagen och vinna på hemmaplan. Europamatcherna tröttar alltså ut eftersom de svenska matcherna ska spelas parallellt enligt vad som bestämts i Allsvenskan.

Fotbollen har förändrats mycket de senaste åren och det gäller både på herr- och damsidan. Numera ska ett lag vara bra både offensivt och defensivt. Numera måste alltså lagen satsa på allt detta genom att nästan alla spelare får vara med både framåt och bakåt, så var det inte förr i tiden och det har spridits runtom i fotbollsvärlden. De bästa spelarna kan ofta både vara bra offensivt och defensivt. Det gäller även i Sverige.

Målvakterna har också blivit mycket viktigare i och med att straffsparkar och nära frisparkar har blivit mycket vanligare genom det hårda tuffa spelet över hela plan. Många spelare har skadats av detta spel och det ställer allt större krav på domaren som ska kontrollera spelet ordentligt. Numera får spelare till och med utvisning efter två hårda närkamper som lett till frisparkar. Det finns även synpunkter inom fotbollen om att hårda nedsparkningar och neddragningar ska leda till utvisning direkt som inom ishockeyn och bandyn.

Att fotbollen blivit så hård och tuff är en klar historisk förändring. Fotboll har i och för sig alltid vara rätt hård, men inte alls lika hård som den blivit de senaste åren. Kraven på domarna har också fördjupats de senaste åren, och reglerna behöver säkert också ändras.

Nästa säsong är något att se fram emot. Mycket tyder på att något av topplagen i båda ligorna 2019 kan vinna även 2020 års säsong. De har alla bra tränare och spelsystem, skickliga spelare och fin ekonomi, och – inte minst viktigt – en positiv och stödjande hemmapublik.

Copyright © Bill Sund 2019

Print Friendly, PDF & Email

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.