Herrallsvenskan 2018 – reflektioner med ett huvudstadsperspektiv

Bill Sund
Historiska institutionen, Stockholms universitet


AIK, som tillhör de äldre klubbarna från 1890-talet, vann nu åter det allsvenska guldet. Förra gången det hände var 2009. Totalt sett är årets guld nummer 12. De senaste åren har AIK kommit tvåa.

Fotbollen lockar nu allt fler. Allsvenskan 2018 var spännande och intressant för fotbollsmänniskorna, särskilt i huvudstaden Stockholm där Hammarby IF dominerade på våren och AIK på hösten, alltså Bajen och Gnaget. Speciellt var också att fyra Stockholmslag spelade i allsvenskan. Brommapojkarna misslyckades dock i kvalmatchen till 2019 mot AFC Eskilstuna. IFK Norrköping, alltså Norping, utmanade sent på hösten. Matcherna sågs på arenorna och på TV- bolagens sändningar.  Publiktillströmningen i herrallsvenskan var betydande denna nyligen avslutande säsong, då AIK genom sin vinst fick Lennart Johanssons pokal som bästa lag. Johansson var ordförande i UEFA 1990–2007.

De senaste fyra åren har Allsvenskan haft över två miljoner åskådare varje år. Störst i år var matchen i näst sista omgången då Stockholmslagen på hemmaplan hade mycket höga siffror. På Friends Arena hade AIK över 50 000 åskådare och Hammarby IF hade över 30 000 på Tele 2 Arena. Både AIK och Hammarby IF hade mer än 23 000 åskådare under hela säsongen på sina hemmaplaner. Det är första gången i svensk fotbollshistoria. AIK och Hammarby IF toppade publikstatistiken 2018 i matcherna AIK–GIF Sundsvall, 50 128; AIK–Hammarby IF, 49 034; Hammarby IF–BK Häcken, 31 810; AIK–Malmö FF 31 160; och AIK–Djurgårdens IF, 30 552.

De senaste säsongerna är det också AIK och Hammarby IF som legat i topp: År 2015, AIK–Djurgårdens IF, 43 713; 2016, Hammarby IF–Östersunds FK 31 756; 2017, AIK–Djurgårdens IF, 33 157; och 2018 alltså AIK–GIF Sundsvall, 50 128. Längre tillbaka i tiden såg det ut så här: 1959 bäst av alla IFK Göteborg–Örgryte IS, 52 194, och samma år Djurgårdens IF–IFK Göteborg, 50 750.

Bästa lag och spelare

AIK vann alltså Allsvenskan efter 30 matcher med 67 poäng och plusmålskillnaden 34, IFK Norrköping hade 65 poäng och 24, Malmö FF 65 poäng och 28, Hammarby IF 58 poäng och 21 samt BK Häcken 53 poäng och 31.  De bästa målgörarna var följande spelare och där var inte Stockholmslagen helt ledande. De fem bästa var: brassen Paulo José de Oliveira i BK Häcken med 20 mål, svensken Linus Hallenius i GIF Sundsvall med 18 mål, svensken Markus Rosenberg i Malmö FF med 13, serben Nikola Durdic i Hammarby IF med lika många och svensken Romain Gall i Malmö FF också med lika många. Nära kom svensken Henok Goitom i AIK med 12 mål.

Inte heller de flesta målpassningarna tillkom Stockholmslagen. För det handlade om Hosam Alesh i Östersunds FK med 10 målpassningar, Nahir Besara i Örebro SK med 8, Jonathan Tamimi i GIF Sundsvall med 7, Anders Christiansen i Malmö FF med 6, liksom Daleho Irandust i BK Häcken och Eric Larsson i Malmö FF samt Paulo José de Oliveira, som kallas Paulino, i BK Häcken.

Det var alltså en säsong med starka känslor. Svenska fans jobbar hårt. Målvakterna har blivit allt bättre. Skotten och passningarna är förstås mycket viktiga. Allsvenskans stora pris har valts ut via en mycket stor jury bestående av allsvenskans huvudtränare, lagens lagkaptener, fyra C-More personer och en stor mängd medierepresentanter. Det är verkligen inte en liten grupp som väljer ut de bästa.

Årets bäste målvakt blev Isak Pettersson i IFK Norrköping, bäste försvarare Per Karlsson i AIK, mittfältare Kristoffer Olsson i AIK, och anfallare Paulinho i BK Häcken. Årets tränare Rickard Norling i AIK, årets nykomling Muamer Tankovic i Hammarby IF, och till årets mest värdefulla spelare utsågs Kristoffer Olsson och Paulinho samt Linus Hallenius i GIF Sundsvall.

Ännu mer om lag

Fler uppmärksammade uppgifter är: Årets bortasektion som numera utses varje år är BK Häcken, Malmö FF betonar vikten av fortsatt samverkan, AIK uppmärksammades på fotbollsgalan, Elva miljoner kronor till elitfotbollen från Svenska spel.

Hammarby IF genomförde en karriärdag för att hjälpa arbetslösa ungdomar.  80 söderungdomar samlades på Arenan Tele 2 och var med när Hammarby IF och Samhällsmatchen parade ihop dem med företag som klubben samarbetar med. Ungdomarna fick chansen att få jobb i företagen.

Allsvensk historik om rekord och poäng

De bästa skyttekungarna under det viktiga 1920-talet. som var ett genombrottsdecennium och tillkom Göteborgslagen och Helsingborgs IF var: Filip Johansson år 1924-25 i IFK Göteborg med 39 mål, 1925-26 gjorde Carl-Erik Holmberg i Örgryte 29 mål, 1926-27 gjorde Albert Olsson i GAIS 24 mål och 1927-28 gjorde Carl-Erik Holmberg 27 mål, 1928-29 gjorde Harry Lundahl i Helsingborgs IF 31 mål och 1929-30 gjorde han 26 mål. Antalet mål i Allsvenskan dessa år ökade stort, från 2891 till 6712.

Flest poäng, alltså segrar och oavgjort, historiskt sett i Allsvenskan står framförallt tre storstadsklubbar för, nämligen Malmö FF, IFK Göteborg och AIK. De har under perioden 1924/25–2018 samlat in mer än 3 000 poäng vardera. De tio bästa i denna viktiga maratontabell med sina poäng är: Malmö FF med 3 512 poäng, IFK Göteborg 3 420, AIK 3 357, IFK Norrköping 2 908, IF Elfsborg 2 660, Helsingborgs IF 2 469, Djurgårdens IF 2 289, Örgryte IS 1 782, Halmstads BK 1 747 och GAIS 1 686.

AIKs styrka och fördelar samt spridning

AIKs styrka har framgått genom resultat och statistiska uppgifter. Viktigt är också att det var den första fotbollsklubben som startade ett drivande aktiebolag. En fördel har också varit att de har haft samma hemmaplan som landslaget alltsedan Råsunda kom till. Det är också en stor klubb med flera sporter som hockey, bandy, handboll med mera. Antalet medlemmar är över 30 000. Även damsport har funnits ganska länge. Nu senast har det även uppmärksammats att AIK är den fotbollsklubb som har flest spelare från Stockholmsområdet. Spelarna har utvecklats i klubben. AIK har också haft många spelare i ungdomslandslagen, liksom Malmö FF. AIK-klubben har därtill ett mycket bra publikstöd med applåder och sånger som t. ex. Bästa laget heter AIK.

AIK-guldet byggde på en bred kunnig trupp med flera nya skickliga spelare, Taktisk trygghet och stark identitet och bra ekonomi. Försvarsspelet var mycket bra och de höll nollan i 17 matcher. De släppte bara in 16 mål på 30 matcher och förlorade bara en match och det var mot Norping. Det är ett otroligt bra allsvenskt resultat. Mål gjordes också förstås. Bäst där också med 67 mål. Spelsystemet som leddes så bra av tränaren Rikard Norling var 3-5-2, alltså där mittfältarna har mycket viktiga uppgifter såväl offensivt som defensivt. Det byggde på bra samverkan mellan spelarna såväl defensivt som offensivt. Man hjälptes åt att passa, dribbla, skjuta och markera. Trygg och god samverkan har blivit allt viktigare i fotbollen – inte minst på elitnivå. AIK hade problem med flera sjuka och skadade försvarsspelare som dock löstes mycket bra av sportchefen Björn Wesström. Publikstödet var självfallet också mycket viktigt för att nå de stora framgångarna. Sammanfattningsvis så handlade den stora framgången 2018 om skickliga spelare, bra ledarskap och då särskilt genom tränarens vinnande och anpassade spelsystem samt samverkan även på planen, publikstöd och god ekonomi. De vanliga spelsystemen är annars 4-2-4, 4-3-3 och 4-3-2-1.

Andra klubbar i såväl fotboll som i andra sporter behöver nu lära sig allt detta om tränarskicklighet, duktiga spelare, spelsystem, spelarstöd och utbildning samt samverkan, publikstöd och god ekonomi. Detta har också fotbollsförbundet och dess landslagstränare insett och tagit in genom förbundskaptenen Janne Andersson, som har inlett även en stark defensiv – vilket blivit allt viktigare och som märktes i den avgörande segermatchen mot Ryssland i november 2019.

Källor och uppgifter om svensk elitfotboll

Fakta och statistik och även andra viktiga uppgifter som denna artikel bygger på och som kan användas är förstås från organisationerna Svenska Fotbollförbundet, SvFF, Svensk Elitfotboll, SEF och www.svenskfotboll.se,samt sportsidorna i dagstidningarna Svenska Dagbladet ochAftonbladet, liksom från mina publicerade fotbollsstudier under årens lopp.

Copyright © Bill Sund 2018

Print Friendly, PDF & Email

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.