”Kvinnliga tränare säger som det är.”
Henrik Stub intervjuar Anne Tjønndal

anne-tjonndal

Kvinnliga boxningstränare är uppriktigare i sin återkoppling till kvinnliga boxare än vad manliga tränare är. Det visar Anne Tjönndals masteruppsats om ledarskap och genus inom boxningssporten.

– De kvinnliga tränarna i min studie var mer demokratiska i sitt ledarskap än männen men samtidigt var de mer rättframma i sin kritik av adepterna, säger hon.

Anne Tjönndal från Bodö i Norge är boxare på internationell elitnivå och har egen erfarenhet av både kvinnliga och manliga tränare. Genusrelaterat ledarskap var därför ett naturligt ämnesval för hennes masteruppsats i idrottsvetenskap på NTNU i Trondheim. De manliga tränarna i hennes undersökning var genomgående välkomnande till tjejer i boxningssporten och gjorde en poäng av att inte särbehandla dem, men i sin iver över att visa uppskattning var det just detta de gjorde. Männen berömde tjejerna för mycket, säger hon.

– Manliga tränare lovordar kvinnliga boxare oavsett deras prestation i ringen. Det har jag både personliga erfarenheter av som utövare och kunnat belägga i min studie. Kvinnliga tränarna vet att tjejer inte är gjorda av glas och säger mer som det är, det är min erfarenhet.

Varför är det så, tror du?

– Många kvinnliga tränare har egna upplevelser av att vara outsiders i boxningsmiljön. Under sin aktiva tid har det sett hur killarna blivit sporrade av att ta raka puckar från tränaren medan de själva fått snällt beröm utan riktig substans. Jag tror att skillnaden bottnar i detta.

Du presenterade dina rön under en tvåminuterspresentation, en så kallad mini-oral, här på ECSS-kongressen. Hur var det?

– Nervöst! Två minuter är ett svårt format. Men jag tyckte det gick OK.

Vad händer härnäst i din kombinerade boxnings- och universitetskarriär?

– Jag är antagen som doktorand i samhällsvetenskap vid universitetet i Bodö i höst. Boxningen kommer jag att fortsätta med men troligen inte på elitnivå så länge till. Det är mest miljön och sammanhållningen i sporten som gör att jag biter mig kvar, säger welterviktaren och blivande doktoranden Anne Tjönndal, 27.

Print Friendly, PDF & Email

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.