Gustav Ljungberg
Kitesurfningsinstruktör
Kanske har du sett de färggranna drakarna som flyger kors och tvärs över vattnet en blåsig dag? Kanske är du rent av en av dem som manövrerar en av drakarna? Dessa drakar, eller ”kitar” som de kallas i folkmun, är en ganska vanlig syn nu för tiden, men det var faktiskt inte så värst länge sedan kitesurfarna gjorde sin entré på svenska vatten. Var kommer kitesurfarna ifrån? Hur började allt? Det är precis vad den här artikeln förtäljer, så läs vidare och få en kort historielektion om kitesurfningens uppkomst.
Tekniken att använda drakar som framdrivande kraft är ingen ny företeelse, den går tillbaka till tidigt 1800-tal då George Pocock använde sig av drakar för att driva fram vagnar på land[1]. Vad som föranledde experimenten med att låta drakar agera dragkraft var det faktum att man vid denna tid var tvungen att skatta för hästtransporter. Med drakar som alternativ till hästkrafter kunde man alltså undvika hästskatten.
Modern kitesurfing har emellertid inget med vagnar eller hästar att göra utan är en form av segling där en person stående på en bräda med hjälp av en power kite (kraftdrake) utnyttjar vinden för att generera den dragkraft som gör det möjligt att surfa fram på vattnet. Det första patentet på kitesurfing gavs till holländaren Gijsbertus Adrianus Panhuise år 1977. Patentet gällde just tekniken där en person på surfbräda tar sig fram genom att fånga vinden i ett segel som i sin tur var kopplad till en slags midjesele[2]. Det här patentet ledde inte till något kommersiellt genombrott, men Gijsbertus Adrianus Panhuise får ändå anses som kitesurfingens fader.
Under 1970- och 80-talen gjordes flera försök att kombinera drakar med kanoter, skridskor, skidor, vattenskidor och inlines. Somliga försök var mer lyckade än andra. Dieter Strasilla från Tyskland utvecklade fallskärmar och drakar som kombinerades med skidåkning. Strasillas egenkonstruerade paraglider hade en kulled som gjorde det möjligt att ta höjd upp för fjäll varpå man kunde singla ned genom luften. 1979 fick Strasilla patent på den första konstruktionen av en uppblåsbar drake[3].
Bröderna Bruno och Dominique Legaignoux utvecklade också uppblåsbara drakar under sent 70-tal och tidigt 80-tal. 1984 patenterade bröderna en konstruktion för en ”framdrivande vinge med uppblåsbar armatur” som senare har använts av flera företag som utvecklat egna produkter.[4] Denna konstruktion var startskottet för de drakar som används för kitesurfing idag.

Peter Lynn är namnet på en annan pionjär, från Nya Zeeland, som ägnade sig åt så kallad kite buggying, alltså konststycket att låta sig framföras i en trehjuling där dragkraften genereras med hjälp av en drake[5]. Lynn konstruerade foil kites, drakar som inte blåses upp utan istället är uppbyggda av celler som fylls med luft och därmed ger draken en aerodynamisk form liknande den hos en flygplansvinge.
Bill Roeseler och hans son Cory från USA patenterade under 90-talet ett system kallat ”KiteSki”. KiteSki bestod av en bom med en vinsch kopplad till en drake med en deltaliknande form. Roeselers design blev kommersiellt tillgänglig 1994. I slutet av 90-talet var KiteSki en komplett utrustning med bom, drake och ett slags skateboardliknande bräda[6].

Fransmannen Raphaël Salles utvecklade brädor som hamnade på marknaden år 1997. Till en början påminde dessa brädor om de vågsurfbrädor vi ser idag, men på 2000-talet tog Salles steget att börja utveckla s.k. TwinTips, vilket är den vanligaste typen av brädor kitesurfare använder sig av idag. 1998 hade kitesurfing blivit en officiell extremsport som praktiserades och lärdes ut av ett litet antal människor runt om i världen. Den första tävlingen hölls på Maui i september 1998 och vanns av Flash Austin som därmed blev den första världsmästaren i kitesurfing[7]. Att endast 6 personer deltog i tävlingen gör dock att titeln kanske inte är så prestigefull!
We knew it was gonna be something amazing but we didn’t know when or how. (Flash Austin)
Idag är kitesurfing en extremsport vars popularitet ökar för var år som går och som omsätter över 300 miljoner dollar varje år[6]. Utan de eldsjälar som lade ner en stor del av sin tid och samtidigt offrade liv och lem för utveckla tekniken hade dock kitesurfing aldrig blivit vad den är idag – en relativt säker sport som utövas av såväl unga som gamla. Den som nu vill lära sig kitesurfing vänder sig som regel till en kiteskola där hen får lära sig grundera i kitesurfing och hur man hanterar utrustningen på ett säkert sätt. Pionjärerna hade varken tillgång till instruktörer, utrustning, manualer eller instruktionsfilmer utan fick tillverka sin egen utrustning och prova sig fram.
Att kitesurfing fått ett sådant uppsving världen över beror på flera faktorer. Konceptet är en kombination av wakeboarding, vindsurfning, vågsurfning, skärmflygning och gymnastik. Du kan ge dig ut en dag när det blåser hård vind och hoppa 10-15 meter upp i luften. Eller så kan du ge dig ut en dag med lätt vind och i princip segla fram över vattnet. För den som söker sig till adrenalinkickar är kitesurfing den ultimata sporten. Genom att kitesurfa på gränsen till sin förmåga och utmana vädrets makter kan kitesurfaren erfara att hen är nära att förlora kontrollen vilket utsöndrar adrenalin och samtidigt ger stor tillfredställelse. Kanske är det därför många kitesurfare utvecklar ett slags beroende och plötsligt börjar planera sina liv efter vindprognoserna? Kitesurfing erbjuder dessutom en nästintill ändlös möjlighet till utveckling i form av de hundratals olika trick du kan lära dig. Frihetskänslan i att glida fram på vattnet och att kunna hoppa och sväva i luften i flera sekunder är fantastisk.
When I was young I always wanted to fly. Kitesurfing gives me this opportunity. Hope you will understand what I feel. (Tom Hebert)

Kitesurfing kan praktiseras i såväl platt vatten som i vågor. Freestyle är den vanligaste disciplinen som i princip handlar om att göra olika tekniskt avancerade trick. Platt vatten är att föredra för freestyleåkaren eftersom det gör det lättare att både utföra och landa tricken. För den som gillar vågor, wave riding, är det fördelaktigt att använda en vågbräda, vilket gör det enklare att surfa på vågorna. En annan disciplin är race som kort och gott handlar om förflytta sig en viss sträcka på kortast möjliga tid. Old school är benämningen på ytterligare en disciplin som går ut på att hoppa högt och göra diverse eleganta trick i luften. Old school, även kallad airstyle, kommer från den ursprungliga stilen som de “gamla” kitesurfarna ägnade sig åt innan media flyttade sitt fokus till freestyle. Yngre personer lockas ofta av en kombination av freestyle och old school, medan äldre personer av naturliga skäl har en något lugnare åkstil.
Genom den här lilla historielektion om kitesurfing har du förhoppningsvis fått en något djupare inblick i sportens historia och en förståelse för den passion som delas av över en miljon utövare världen över[8].
Sist men inte minst, en bild påstås säga mer än 1000 ord, så vad gör då inte en video? Den som söker på nätet kommer hitta en uppsjö av kitevideos. Många är otroligt bra medan andra är sämre. En av författarens egna favoriter är denna. Kitesurfare eller inte, se och låt dig inspireras!
Copyright © Gustav Ljungberg 2015
[1] George Pocock (inventor), http://en.wikipedia.org/wiki/George_Pocock_%28inventor%29
[2] Efren, Marlett (2014) How To Start A Hobby In Kite Boarding
[3] Patent DE2933050
[4] Patent US4708078
[5] Peter Lynn, http://en.wikipedia.org/wiki/Peter_Lynn
[6] Kitesurfing, http://en.wikipedia.org/wiki/Kitesurfing
[7] Kitesurfing, http://en.wikipedia.org/wiki/Kitesurfing
[8] IKA, http://internationalkiteboarding.org/