”Ett första steg mot en idrottshögskola”. Nu är upphandling klar av nya lokaler till Malmö högskolas idrottsvetare

Malmö högskola, torsdag 19 december, 2013


future-idv-interiorPRESSMEDDELANDE. Klassisk fasad – och modern interiör.
Nu är upphandlingen klar av högskolans nya fastighet för utbildning och forskning i idrottsvetenskap.
– Vi ser detta som ett första steg i vår strävan att skapa en idrottshögskola i södra Sverige, säger Stefan Bengtsson, rektor vid Malmö högskola.

De nya lokalerna för idrottsvetenskap ska byggas i Kockums gamla vagnverkstad i Västra hamnen. På så sätt kommer högskolans stadscampus och närvaro i de centrala delarna av Malmö att förstärkas ytterligare.

– Dessa lokaler har goda förutsättningar för att tillgodose högskolans framtida behov. Vi är väldigt positiva till detta koncept, säger Stefan Bengtsson.
Högskolans nya fastighet ska vara klar för inflyttning om två år. Den gamla byggnaden från 1912 ska då ha fått toppmoderna lokaler – där det ska bedrivas både forskning och utbildning i idrottsvetenskap.

Större möjlighet att samarbeta över gränser 
I fastigheten kommer det bland annat att finnas en stor multihall, testlaboratorium, gym, lärosalar, och kontor. Det ska även byggas flera ytor för rörelse och idrott, så kallade ”sportlaguner”, som ska vara öppna ut mot gatan. Dessutom kommer det att finnas plats för olika fysiska aktiviteter på fastighetens tak.
– Med de nya lokalerna kommer vi att ha större möjlighet att samverka med andra lärosäten och organisationer i samhället, både regionalt och internationellt, säger Kristian Sjövik, prefekt för Institutionen för idrottsvetenskap.
Hyresvärd för den ombyggda fastigheten i hamnen blir Annehem MAH AB – som därmed kammade hem högskolans upphandling i konkurrens med sex andra fastighetsföretag. Annehems anbud var både billigast och det som bäst motsvarade högskolans kravprofil.
– Den idrottsvetenskapliga verksamheten kommer äntligen att vara samlad och lokalerna kommer att vara både funktionella, flexibla och ha dagsljus från flera håll.
– Dessutom kommer vi att kunna samutnyttja lokalerna inom högskolan och nu på allvar satsa på student- och personalhälsa, säger Kristian Sjövik.

Vill bygga upp en idrottshögskola
På sikt hoppas de ansvariga på högskolan att denna satsning ska utmynna i en idrottshögskola i södra Sverige. En verksamhet som de vill bygga upp tillsammans med andra samarbetspartners, däribland Lunds universitet. Kollegor från Lund kommer också, redan från start, att kunna disponera en del av lokalerna i den gamla vagnverkstaden.
– I regionen finns redan i dag en teaterhögskola, musikhögskola och konsthögskola. Tillsammans med Lunds universitet och andra samverkanspartners har vi nu möjligheten att skapa en av nordens största idrottshögskolor, säger Kristian Sjövik.
Etablerandet i Vagnsverkstaden blir bara en i raden av flera omflyttningar som Malmö högskola ska genomföra under de närmaste åren. Under 2015 ska lärosätet lämna fastigheterna Gäddan, Kranen och Ubåtshallen för att flytta in i den nya portalbyggnaden Niagara. Dessutom ska det under det närmaste året genomföras en omfattande ombyggnad av fastigheten Orkanen.
– Vi måste genomföra olika satsningar för framtiden. Dessa omflyttningar ingår i vår samlade lokalplan, säger Stefan Bengtsson.


Fakta:

Sammanlagt sju anbud i upphandlingen 

  • Sammanlagt sju fastighetsföretag lämnade in anbud i högskolans upphandling: Annehem, Diligentia Öresund, H-hagen fastigheter, Masthusen Fastigheter, Midroc Property Development, Skanska Öresund och Wihlborgs.
  • Under upphandlingen tog högskolan hjälp av flera externa experter, däribland arkitekter, tillgänglighetskonsult och akustikkonsult.
  • Några av de kriterier som Annehem fick högst poäng av aktuella anbud var:flexibilitet, utformning och gestaltning, entrélösning samt struktur och skala.

Samarbetar med 400 organisationer

  • Med drygt 700 studenter och ett 50-tal anställda är Institutionen för idrottsvetenskap vid Malmö högskola en av nordens största institutioner inom det idrottsvetenskapliga fältet.
  • Institutionen samverkar med cirka 400 organisationer med idrotts-, skol- och fritidsanknytning.
  • Institutionen ger i dag utbildningar på alla tre nivåer, det vill säga grund-, avancerad och forskarutbildning.

Stefan Bengtsson
Rektor
Malmö högskola
Telefon: 070-308 86 28

Kristian Sjövik
Prefekt, Insitutionen för idrottsvetenskap
Malmö högskola
Telefon: 076-125 32 74

Print Friendly, PDF & Email

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.