Jernhårde ladies? Et essay om kønsrepræsentation i sport

0
83

Hans Bonde
Institut for Idræt og Ernæring, Københavns Universitet


hans-bondeKonkurrencesporten et af de samfundsområder, der af fysiologiske grunde mest konsekvent lader kvinder stille op i en beskyttet kategori ved helt at adskille dem fra mændenes konkurrence. Mange andre kategorier end kvinder, f.eks. unge, amatører, veteraner og handicappede, vil også gerne repræ­senteres ved OL. Hvordan kan det være, at kvinderne som den eneste gruppering, der hverken er “hurtigere, højere, eller stærkere”, har vundet fodfæste ved OL på trods af, at de bedste af de unge mænd, af amatørmændene og af de handicappede mænd bevæger sig hurtigere, højere og er stærkere end de mest talentfulde kvinder? Det tyder på, at det også inden for elitesportens område er lykkedes for kvinderne at etablere sig som den store Anden, dvs. som den eneste kategori, der skal repræsenteres ved siden af elitemændene.

En af de væsentligste grunde til den internationale kvindelige elitesports succes, der er inkarneret i, at kvinderne deltager i alle idrætsgrene ved OL i dag, er legeringen af sport og sex, hvor kvinderne selv i samarbejde med medier og sponsorer udgør drivkraften, mens det samtidig i andre dele af offentligheden fra traditionelt feministisk hold fremstilles som kvindeundertrykkende og udtryk for mænds “pornoficering” af samfundet.

Også inden for kognitive discipliner som tankesport – og herunder OL i “mind games” – foregår der en adskillelse af de to køn. Det kunne tyde på, at princippet om at beskytte kvinder mod kappestrid med de mest ekstremt dedikerede mænd er en mere universel figur, hvilket passer præcist med de tendenser, vi kan registrere inden for f.eks. det danske erhvervsliv, det politiske liv, kulturlivet og på universiteterne. Alle disse fora har det tilfælles, at der arbejdes for oprettelse af beskyttede kategorier til kvinder med henblik på at skaffe dem de samme guldmedaljer, præmiepenge, stillinger og titler som de højest placerede mænd.


Hämta ned fulltextversionen av artikeln här!


HANS BONDE er Professor, dr. phil og Ph.d. i idrætshistorie, Institut for Idræt og Ernæring, Kbhs Univ. 2003. Har skrevet: Judo – Den milde vej (1989); Mandighed og sport (1991); Sport en moderne Kult (1993); Når du bliver far (medforf., 1994); Drenge i kvindedominerede miljøer (medforf., 1997); Danmarks store ungdomsfører (2001); Ikaros fra Ollerup (2001); Kampen om ungdommen (2003); Kend din krop Mand (medf., 2006); Fodbold med Fjenden (2006); Gymnastics and Politics (2006); Niels Bukh – A Visual Documentation (2007); Niels Bukh – En politisk-ideologisk biografi (CD-rom, DVD, 2007); Football with the Foe (2008); Oprøret i Parken (2008); Det ekstreme køn (2008); The Politics of the Male Body in Global sport – The Danish Involvement (2010); Fordi du fortjener det (2013). Tildelt: HKs Ligestillingspris 1994; udnævnt til Årets Underviser (Årets Harald) på Kbhs Univ. 2004; prisen for Årets Historiebog 2006; Gerlevprisen 2007; DMs forskerpris for Humaniora 2009.


Läs mer på idrottsforum.orgs temasidor om
•  kön, genus och idrott
•  dansk idrott, idrottspolitik och idrottsforskning

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.