Helle Winther
Institut for Idræt og Ernæring, Københavns Universitet
When we are embodied
– we become learners
Richard Strozzi Heckler (p.1)
Christine Caldwell har igennem de seneste år været i Skandinavien for at holde kurser om Somatic Psychology. Christine Caldwell, PhD, er grundlægger af The Somatic Psychology Deptartment på Naropa University. Somatic Psychology, der er et studie i sammenhængen mellem krop og sind, bygger på inspirationer fra filosofi, medicin og andre tilgange i et forsøg på at forstå den menneskelige organisme som et organisk hele.
Getting our bodies back beskriver på en tilgængelig og forståelig måde både den grundlæggende praksis og den teoretiske baggrund for Caldwells arbejde. Med inspiration fra de store kropsterapeutiske pionerer som f. eks Alexander Lowen og Wilhelm Reich beskriver forfatteren levende og vedkommende om, hvordan hun har udviklet principperne bag Somatic Psychology.
Bogen handler især om, hvordan det moderne menneske kan erkende og forandre uhensigtsmæssige vaner og dybtliggende misbrugsmønstre ved at lade kroppen tale.
Chrstine Caldwell har arbejdet med kroppen som en vej til selvudvikling blandt bevægelsesfolk, men hun har også arbejdet med alkoholmisbrugere, overvægtige og mennesker, der var så trætte af livet, at de ville ønske, at de ikke var på jorden. Mennesker der i årevis har flygtet fra deres krop ved at misbruge den. Bogen handler derfor især om, hvordan det moderne menneske kan erkende og forandre uhensigtsmæssige vaner og dybtliggende misbrugsmønstre ved at ”få kroppen tilbage”. Selvom bogen faktisk er udgivet første gang i 1996 er dens titel og indhold måske ikke mindre aktuel i dag.
Chrstine Caldwell er en pioneer inden for området og hun beskriver i bogen, hvordan afhængigheds problematikker over tid kan heles gennem en bevægelse og kropsterapeutisk praksis. Denne terapi bygges op som en en kombination af samtale og i høj grad kropslige, energetiske og følelsesmæssige processer, der leder klienten bag om problemet og ind i essensen af det tema, som problematikken grundlæggende handler om.
Bogen er opdelt i to dele.
Del 1 Reemboding our Concepts beskriver hvordan uhensigtsmæssige vaner og misbrugsmønstre udvikler sig som dybtliggende kropsligtgjorte dynamikker.
Del 2 Reembodying Recovery demonsterer hvordan bevægelse kan bruges til at generobre kroppen og dens grundlæggende sunde vitalitet. Del to bygger på The Moving Cycle, som er den bevægelsesterapeutiske tilgang, som forfatteren har udviklet gennem sin egen praksis. The Moving Cycle leder klienten igennem fire stadier: awareness, owning, acceptance og action. Disse faser beskrives udførligt og med bevægende case eksempler i bogen.
Bogen er enkel at læse og bygger på en dybtgående praksis, som enhver med nysgerrighed inden for området kan lade sig inspirere af. Forfatteren er igennem hele bogen både nærværende og yderst reflekteret. Dog er bogens styrke også dens svaghed. Netop det tydelige forfatternærvær kan indimellem gøre det svært for læseren at skelne mellem den teoretiske baggrund, Caldwells praksis og hendes egne begreber og meninger.
Det ændrer dog ikke ved at bogen også i dag er aktuel. Den yder et konkret og vedkommende bidrag til, hvordan terapi, der inkluderer krop og bevægelse, også kan give bud på, hvordan der kan arbejdes med svært overvindelige og både eksistentielt og samfundsmæssigt vanskelige problematikker. Også på dette niveau har vi måske en tendens til at glemme krop og bevægelse, som en indlysende vej til at kunne åbne, bevare og generobre menneskets grundlæggende livsglæde og vitalitet
Derfor kan Getting our Bodies Back anbefales.
Copyright © Helle Winther 2014