Senaste nyhetsbrevet från Centrum för idrottsforskning

cif-logga300x180
cif-logga300x180CIF ska undersöka etiken inom idrotten i nytt regeringsuppdrag
Centrum för idrottsforskning har fått regeringens uppdrag att genomföra en fördjupad analys av vad som kännetecknar god etik inom idrotten. Uppdraget ska redovisas senast den 15 maj 2014.
Analysen ska i första hand behandla juridiska och ekonomiska frågor samt styrnings- och ledningsfrågor. Enligt Kulturdepartementet kan en bristande etik inom idrotten vara “ett allvarligt hot mot den svenska idrottsrörelsen och den svenska idrottspolitiska modellen”.

Läs mer om CIF:s regeringsuppdrag

Ta kontroll över astman
Träning gör att unga med astma ökar konditionen, muskelkraften och får en bättre livskvalitet. Samtidigt utlöser ansträngningen ofta andningsbesvären, särskilt i kall luft. Uppvärmning och rätt medicinering är därför viktigt för att lära sig kontrollera sjukdomen, skriver barnläkarna Göran Wennergren och Kai-Håkon Carlsen i det senaste numret av Svensk Idrottsforskning.I Svensk Idrottsforskning – tema unga, idrott och sjukdomar kan du läsa mer om hur man hanterar astma och andra sjukdomar.
Läs artikeln om astma

Vandrande skolbuss är bättre än skjuts
Allt färre barn går eller cyklar till skolan trots att de flesta borde röra på sig mer. Nya innovationer som vandrande skolbussar hjälper föräldrar och skola att tänka annorlunda. FoU-gruppen för rörelse, hälsa och miljö vid Gymnastik- och idrottshögskolan har skapat en modell av vad som påverkar valet av transportsätt och vad det finns för alternativ för att ta sig till och från skolan.
Läs artikeln om vandrande skolbuss

Stora ledarproblem i svensk elitgymnastik 
Det har stormat rejält kring gymnastiksporten den senaste tiden. Orsaken är professor Jonas Stiers utredning Blod, svett och tårar som kritiserar ledarkulturen inom svensk landslagsgymnastik. Utredningen visar att ledare har en snedvriden syn på gymnasternas kroppar och den egna auktoriteten. I det senaste numret av Svensk Idrottsforskning skriver Jonas Stier om det viktigaste i sin rapport.
Läs artikeln om gymnastikutredningen

Konferens om idrottsskador 5 februari
CIF och RF Elitidrott Idrottsmedicin med flera bjuder in till en heldagskonferens på Bosön på temat registrering av skador, sjukdomar och träning samt prevention av idrottsskador och sjukdomar.
Läs mer om skadekonferensen

Konferens om hbtq och idrott 15 mars 
CIF och Ungdomsstyrelsen med flera bjuder in till en dag där ny forskning presenteras och intressanta föreläsare berättar om unga hbtq-personer och idrott. Anmälan senast 15 februari.
Läs mer om konferensen om hbtq och idrott

Konferens Managing Sports 10-11 juli 
I samband med UEFA Women’s Euro 2013 arrangerar CIF tillsammans med Linnéuniversitetet, Smålandsidrotten och Växjö Arenastaden en konferens inom sport management.
Läs mer om konferensen

Print Friendly, PDF & Email

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.