Olympiastadion Sportstidsskrift – norsk hemsida för idrott och litteratur

Framöver kanske vi till och med kan läsa en intervju med PO Enquist, på som i sin ungdom var en framgångsrik friidrottare, och som bland annat skrivit ”Sekonden" som till till största delen handlar om idrott och fusk, men nästanlika mycket om politik och falska liv.
Framöver kanske vi till och med på Olympiastadion Sportstidsskrift kan läsa en intervju med PO Enquist som i sin ungdom var en framgångsrik friidrottare, och som bland annat skrivit ”Sekonden” som till till största delen handlar om idrott och fusk, men nästanlika mycket om politik och falska liv.

Den norska webbplatsen Olympiastadion Sportstidsskrift presenterar sig så här:

Olympiastadion Sportstidsskrift er en arena for alle idretter. På sommerstid blir det mye gress og asfalt. Vinteren bringer snø og is. Med innslag av duk og parkett. Pluss en og annen tjukkas.

Olympiastadion Sportstidsskrift skal dyrke idrettens galskap og lidenskap igjennom det skrevne ord. Det blir hallusinasjoner og refleksjoner, haiku-dikt, intervjuer og meninger, kultur- og samfunnsperspektiv, innenriks og utenriks.

Hittil har vi skrevet om Paolo Di Canio, Mahmoud Sarsak, U21 EM i Israel, Tour de France, Ronnie O’Sullivan, Mario Cippolini, Jan Ullrich, Ole Kristian Silseth, Knut “Kuppern” Johannesen, Hjalmar Johansen…

I arbeidet med tekstene har vi hatt kontakt med professorer, poeter, journalister og idrettsmenn.

Olympiastadion Sportstidsskrift har en rekke skribenter og flere er på vei. Til nå har vi publisert tekster signert blant annet Peter Landberg Høegh, Endre Ruset, Peder Samdal og Håvard Syvertsen.

idrottsforum.org har sedan starten följt och informerat om Sport Literature Association, SLA, som ser sig som en internationell akademisk förening men som i huvudsak har en amerikansk inriktning, specifikt på baseball. Vi har saknat ett motsvarande intresse för idrottsinriktad skönlitteratur i Skandinavien; idrottsforum.org har publicerat några artiklar med den inriktningen och därtill recenserat ett mindre antal skönlitterära verk med idrottsanknytning – en betydligt mindre andel, dessutom, av allt som publicerats det senaste decenniet.

Men ett samlat engagemang, ett organiserat intresse, det har inte kommit fram. Kanske är den här norska sidan för sport och litteratur en start på något större – vi ser gärna framför oss en skandinavisk, eller nordisk, samling av litteraturvetare med idrottsintresse, och varför inte idrottsvetare med litteraturintresse, som, likt SLA, försöker stimulera forskning, kanske starta en akademisk tidskrift, anordna konferenser…

idrottsforum.org är beredd att ställa sina publiceringskanaler och sitt nätverk till förfogande för den eller de som tar ett sådant initiativ.

Men tills dess, håll gärna till godo med Olympiastadion Sportstidsskrift, vars senaste inlägg av hitintills publicerade 25 texter behandlar Jordal Idrettspark och dess historia från 1847, då det var Jordal Tæglverk; en serie i tre avsnitt om “Polarhistoriens ukjente idrettsbragder”; Per Jorsett, legendarisk idrottskommentator på NRK 1961–1991 (fyra böcker av Jorsett har recenserats på idrottsforum.org, Bislett: En arena for mangfold og glede av Jesper Thiborg, Kvinner i norsk idrett (av Anders Östnäs) samt Olympiske vinterleker 1924-2006 och Olympiske sommerleker 1896-2004 som han skrev med Åge Dalby och Jan Greve (av Jørn Hansen).

Print Friendly, PDF & Email

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.