Den 22 augusti kl. 15 släpps och presenteras boken Zorn, kyrkloppen och idrottsrörelsen – Kampen om längdskidåkningen i Vasaloppets förhistoria på Zornmuseet i Mora. Boken ges ut i ett samarbete mellan Zornmuseet, Vasaloppet och IFK Mora IA.
Utmattning, blodutgjutelse och knäckta skidor. Sådant fick några tappra skidåkare stå ut med när de i obanad terräng genomförde konstnären Anders Zorns ”kyrklopp” 1907-1909. Dessa idag bortglömda skidtävlingar var föregångare till Vasaloppet – världens idag längsta och äldsta långlopp på skidor. Historiken bakom Vasaloppet har sedan barnsben intresserat bokens författare Isak Lidström som själv har sina rötter i Västerdalarna och har en masterexamen i historia från Stockholms universitet.
Kyrkloppens målgrupp var Ovansiljans fattiga bondpojkar som Zorn ville stötta ekonomiskt. Men de frikostiga prispengar som utdelades ledde till att deltagarna ute- slöts ur idrottsrörelsen, som vid denna tid spred ett strikt amatörreglemente.
– Kyrkloppen arrangerades i en tid när den moderna idrottsrörelsen var mycket ung och ville visa sin makt i de landsändar där få visste vad Svenska Skidförbundet var för något och ännu färre visste vad det innebar att vara amatör, säger Isak Lidström.
Zorn arrangerade sina tävlingar på ett egensinnigt sätt och lade grunden till en traditionalistiskt rotad idrottskultur i Dalarna. Denna gammalmodiga typ av skidåkning, liksom konflikten med skididrottsrörelsen, fick förnyad aktualitet när det första Vasa- loppet blev verklighet 1922.
– Förhoppningsvis kan boken öka intresset för längdskidåkningens historia i Dalarna. Min ambition har också varit att få kunskap om de konflikter som uppstod när längdskidåkningen blev en del av den organiserade idrottsrörelsen, så som vi känner den idag, menar Isak Lidström.
Lidström är nyantagen doktorand vid Institutionen för idrottsvetenskap, Malmö högskola.