Det framgångsrika samarbetet mellan svensk bordtennis och Högskolan i Halmstad som grundlades vid lag-VM i Halmstad tas nu till nästa nivå, genom ett avtal mellan de båda parterna kring satsning på elitidrott kombinerat med akademiska studier.
Under förberedelserna och genomförandet av världsmästerskapet 2018 genomfördes ett flertal aktiviteter av Högskolan i Halmstad och VM-organisationen. Bland annat hölls en vetenskaplig konferens med fokus på racketsport med deltagare från hela världen.
Nu skrivs ett samarbetsavtal mellan Svenska Bordtennisförbundet och Högskolan i Halmstad kring utbildning. De båda parterna ska ta fram en internationell elittränarutbildning som riktar sig till tränare från hela världen med målsättning att verka på landslagsnivå.
– Vi är mycket glada att kunna fortsätta vårt samarbete med Högskolan i Halmstad, Halmstads kommun samt Halmstad Bordtennisklubb och vi ser detta som det verkliga arvet efter lag-VM. Vi har ett behov av att vässa våra utbildningar och att tillsammans kunna skapa en spetsutbildning på internationell nivå känns väldigt spännande, säger Petra Sörling, ordförande i Svenska Bordtennisförbundet.
För Högskolan i Halmstad är det en del av en långsiktig och medveten strategi att söka samarbete med såväl näringslivet som idrotten.
– Vi har haft en väldigt positiv dialog med Svenska Bordtennisförbundet och Halmstads kommun och det känns bra att vi nu nått en överenskommelse. För oss innebär det att vi ytterligare stärker Högskolans idrottsprofil och blir ännu mer attraktivt som lärosäte för nuvarande och potentiella studenter, säger Mattias Nilsson, biträdande akademichef vid Akademin för hälsa och välfärd på Högskolan i Halmstad.
– Satsningen är ett resultat av högskolans utnämning till Riksidrottsuniversitet och vår samverkansplattform Hallands Idrottsakademi, menar Urban Johnson, professor i psykologi vid Högskolan i Halmstad.
Samarbetet har flera synergieffekter för de intressenter som medverkar och spelar viktiga roller i projektet. Redan idag bedrivs träningen för studenter med bordtennis som idrott påPIKA-programmet (Professionell Idrottskarriär och Arbetsliv) på Högskolan i Halmstad i Halmstad Bordtennisklubbs elitmiljö. Planen är att samarbetet ska intensifieras ytterligare på den tilltänkta elittränarutbildningen genom att de instruktörer som verkar i klubben får en aktiv och drivande roll.
För Halmstads kommun, som också är en del av samarbetet, innebär det att profileringen på idrott och utbildning stärks ytterligare.
– Vi är mycket glada för att ännu en elitmiljö etableras i Halmstad och att samarbetet mellan Halmstads kommun, Högskolan i Halmstad och nationella idrottsförbund utvecklas. Av många positiva effekter stärker elitmiljön i bordtennis möjligheten för bordtennisspelande barn och ungdomar att gå hela vägen i sin hemkommun samt främjar föreningens utveckling, säger Ola Magnusson, avdelningschef Idrott och fritid, Halmstads kommun.
Från det sportsliga hållet på Svenska Bordtennisförbundet är det också positiva tongångar.
– Det känns fantastiskt att vi nu kan komma i mål. Svensk bordtennis har behov av fler och mer välutbildade tränare och vi tror att detta kan komma att öka statusen för tränaryrket generellt. Det internationella perspektivet gör det hela extra spännande. Vi hoppas på ett nära samarbete med såväl det internationella som det europeiska förbundet. Goda kontakter och intentioner om utbyte finns även med Shanghai University of Sports där China Table Tennis College håller till, avslutar Mikael Andersson och Thomas Buza, sportchef respektive förbundschef i Svenska Bordtennisförbundet.
Lag-VM i bordtennis spelades i Halmstad Arena den 29 april – 6 maj och blev ett av de mest framgångsrika någonsin. Mästerskapet sågs av 291 miljoner TV-tittare i 140 länder. Tidningar runt om i världen skrev 28.000 artiklar om mästerskapet. Arrangörer var Svenska Bordtennisförbundet och Halmstads kommun/Destination Halmstad.