Veronica Sjöholm
Institutionen för idrottsvetenskap
Malmö högskola
Jag studerar idrottsvetenskap på Malmö högskola, vid Institutionen för idrottsvetenskap (IDV). Under det andra året på utbildningen i idrottsvetenskap med inriktning sport management ingår fyra veckors praktik på en valfri organisation med idrottsanknytning. För min del inföll dessa fyra veckor under det sista skedet av förberedelserna inför världens största tvärvetenskapliga idrottskonferens European College of Sport Science (ECSS) Congress. Malmö högskola var genom ”min” institution och tillsammans med Lunds och Köpenhamns universitet värdar för konferensen 2015, som för övrigt innebar 20-årsjubileum.
Malmö presenterar sig som konferensvärd.
Temat för ECSS-konferensen 2015 var ”hållbar idrott” (Sustainable Sport) och forskare från hela världen kom för att med hållarhetstanken i bakhuvudet presentera sina senaste forskningsresultat och samtidigt ta del av andras erfarenheter. Som ett led i undervisningen på IDV blev jag således delaktig i förberedelserna inför denna stora konferens. Under de fyra veckor som vi hade praktik var jag i realiteten ansvarig för den speciella ECSS 2015-bloggen under idrottsforum.org-redaktören Kjell Erikssons överinseende. Jag kontaktade forskare som var anmälda och/eller inbjudna till konferensen och bad dem skriva texter som jag sedan bildsatte och publicerade, och jag skrev egna texter om Malmö, konferensen, och det sociala konferensprogrammet. Blogginläggen annonserades på ECSS 2015-twitterkontot, samt på idrottsforum.orgs faceboksida och twitterkonto.
Vid sidan om bloggandet hade jag en rad olika arbetsuppgifter i förberedelsearbetet inför konferensen, och det var på sätt och vis följdriktigt att jag ombads att fortsätta medverka i organisationsgruppens arbete även under själva konferensen. Utan minsta tvekan svarade jag JA!
Det var en mycket givande tid eftersom jag fick chansen att vara involverad i så många olika delar av organisationen. Jag tror att det är väldigt nyttigt för oss som sport management-studenter att få möjlighet att se helheten i ett evenemang som detta. När vi studerar i skolan läser vi en eller två kurser i taget och även om kurserna väver in i varandra är det nyttigt att kunna använda våra nyvunna kunskaper i praktiken. ECSS-konferensen i Malmö är ett bra exempel på när vår kunskap kan komma till användning. Arbetsuppgifterna omfattade allt från kommunikation med kollegor och externa aktörer till projektplanering, projektutvärdering, media, budgetering, HRM (human resource management), marknadsföring, hållbarhet, och mycket mer.
Det är viktigt att understryka att den här typen av praktik för min del inte varit samma sak utan det fantastiska team som jag fick vara en del av. I situationer som denna försöker jag verkligen att studera de personer som jag kan lära mig något av, eftersom jag är övertygad om att vi kan lära oss något av alla.
Efter två månader (för egen del, fem år för de svenska kongresspresidenterna Susanna Hedenborg och Aage Radmann) av hårt arbete var det dags att välkomna alla konferensdeltagare till ECSS Congress 2105 och konferensanläggningen Malmö Live.
Konferenspresidenterna har ordet.
Första dagen brukar ofta vara lite kaotisk och med ca 2 200 delegater var jag själv ganska nervös över hur detta skulle gå. Men med hjälp av en trimmad organisation och ett gäng fantastiska volontärer blev det en mycket bra start! Så fort kön till registreringen börjat minska och alla började känna sig lite mer hemmastadda i Malmö Lives fina lokaler kunde vi börja njuta av att ha fått möjligheten att arrangera ett så här stort evenemang i Malmö. Även om vi hela tiden fick nya problem och uppgifter som behövde lösas, så var det ju det vi var där för, att hjälpa till.
Vi började onsdagen den 24 juni med en presskonferens där sex av konferensens nyckelpersoner svarade på frågor från pressen. Därefter var det dags att göra de sista repetitionerna inför invigningen på den stora scenen i konsertsalen och som projektassistent var jag där för att se så att alla var nöjda. Invigningen blev lyckad och konferensen var officiellt öppnad.
Invigningsceremonin.
De flesta dagarna var det fint väder, och hur fantastiskt är inte Malmö när solen skiner?!
Årets program bjöd ett innehållsrikt vetenskapligt program och på både fysiska och sociala aktiviteter. På torsdagskvällen, exempelvis, bjöd Malmö Stad nyckelpersoner inom ECSS och den lokala arrangörsorganisationen till en trerätters middag i Malmö rådhus – vilka underbara lokaler och vilken fantastisk mat! Det är inte varje dag man får chansen att äta där så det var till att passa på att njuta!
På fredag morgon kl 07.00 hade vi fler deltagare än vad vi hade förväntat oss till Bengt Saltin Run, ett löppass till minne av en av ECSS-grundarna som avled 2014. Tack vare Heleneholms IF blev det verkligen ett lyckat lopp och jag hoppas att minnesloppet lever vidare under kommande konferenser.
Det är så otroligt mycket som jag skulle vilja highlighta från dessa fyra dagar, alltifrån härliga möten med nya människor, hur mycket alla jobbade för att konferensen skulle vara så bra som möjligt, invigningen, Malmö live, grymma talare, sponsorer, avslutningsfesten, och så otroligt mycket mer (och jag tror inte att jag är ensam om att tycka så)! Konferensen blev kort sagt väldigt lyckad, och det jag fick höra för några år sedan, och som jag försöker leva efter fortfarande, stämmer verkligen in på mina erfarenheter från konferensarbetet: Team work makes the dream work!
Avslutningsvis skulle jag vilja säga att det var mycket skratt under resans gång och en del tårar när allt var slut och jag är väldigt tacksam att jag fick vara en del av ECSS Malmö 2015.
Memories of ECSS Malmö 2015.