Ett bokprojekt i Dalarna utsedd till årets skidsportshistoriska bok i världen

stub-nybelius_hofmann
Vinnarboken!

License to Jump – A Story of Women’s Ski Jumping. Detta är titeln på en bok om den kvinnliga backhoppningens historia, som presenterades vid Skid-VM i Falun i februari 2015.

Marit Stub Nybelius från Falun och Högskolan Dalarna är bokens redaktör, tillsammans med Anette R. Hoffmann, och en av författarna. Boken har utgivits med stöd av Scandbook i Falun, Arctic Paper i Kvarnsveden och Högskolan Dalarna.

Nu har boken, skriven av sex idrottshistoriker från sex olika länder, utsetts till världens bästa bok med anknytning till skidsporten 2015. Boken riktar sig till en allmänintresserad läsekrets. Boken innehåller dessutom en unik bildskatt, rikligt illustrerad som den är med klassiska och samtida bilder.

Den kvinnliga backhoppningen har en 150-årig historia. Det var först i OS i Souchi 2014 som den kvinnliga backhoppningen fick bli en olympisk gren.

Marit Stub Nybelius.
Marit Stub Nybelius.

Marit Stub Nybelius, idrottshistoriker, backhoppningsdomare och tv-kommentator, berättar:

— Det finns flera skäl till varför det är viktigt att berätta denna historia. Det har varit och är fortfarande väldigt ojämställt inom idrotten, och den kvinnliga backhoppningen har under 150 år fått slåss för sin

Samtidigt är historien intressant eftersom utvecklingen, när sporten slutligen blev organiserad, gick fort. En ny gren som jämställer de båda könen infördes.

– Detta är också en bok där man kan läsa om hur media har varit en del i utvecklingen och hur den största internationella idrottsorganisationen IOC länge motarbetade kvinnorna och vad som hände då det hela slutade i kanadensisk

– Boken innehåller berättelser om pionjärer och porträtterar intressanta personligheter, och boken lyfter också fram det arbete som familjer och ledare har lagt ner för att låta kvinnor

Det är amerikanska International Skiing History Association (ISHA) som utnämner boken License to Jump till årets skidbok i världen 2015 för att den ger “a single outstanding contribution to skiing’s historical record in published book form.”

Priset utdelas vid en ceremoni i Aspen, Colorado, den 7 april. Då kommer Marit Stub Nybelius och bokens förläggare, Karl Beijbom, Beijbom Books, vara närvarande och ta emot priset.

Print Friendly, PDF & Email

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.