Malmö högskola står i sommar värd för världens största tvärvetenskapliga konferens om idrottsvetenskap. 2000 forskare från hela världen samlas för att diskutera hållbar idrott ur både samhälleliga och medicinska aspekter.
2000 abstracts (sammanfattningar) av aktuell forskning har skickats in till konferensen, som är en av de första att arrangeras i det nyöppnade Malmö live 24-27 juni. ECSS, som konferensen heter, står för European College of Sport Science och arrangeras för 20 året. De närmast föregående upplagorna har hållits i världsstäder som Barcelona och Amsterdam. Nu är alltså turen kommen till Malmö och Malmö högskola.
— Det är världens största tvärvetenskapliga konferens på området. Det finns större konferenser i USA men inte med samma bredd, säger Susanna Hedenborg, professor i idrottsvetenskap och ordförande för konferensen tillsammans med lektor Aage Radmann.
Hållbarhet ur alla aspekter
Hållbar idrott är temat för konferensens vetenskapliga program och behandlas ur såväl fysiologiska och medicinska perspektiv som neurologiska och samhällsvetenskapliga. Hedenborg och Radmann är nöjda med att de lyckats höja det sistnämndas andel av seminarierna från normalt 6-7 procent till 20 procent. Arrangörerna räknar med 2000 deltagare från 75 länder. Utanför Europa märks särskilt många forskare från Japan och Brasilien.
— Temat är väldigt brett: det kan handla om allt från hur kroppen ska hålla hela livet och en inkluderande barnidrott till en idrott som är miljömässigt hållbar, säger Susanna Hedenborg.
I programmet finns det två seminarier som behandlar äldres idrottande: den ena från neuromuskulärt håll medan den andra handlar om äldre kvinnors idrottande. Andra programpunkter tar upp saker som elitidrottarnas träning, hur hållbart det är att involvera djur i tävlingsidrott eller vilken effekt mer idrott i skolan har.
Tvärvetenskapliga nätverk
— Syftet är att skapa nätverk med andra idrottsforskare. Normalt möter man bara forskare inom sitt eget fält, men här vi chans att möta en massa utmaningar från olika utgångspunkter. Det behövs samarbete på tvärs för att t ex möta ett problem som ökad fetma. Där måste vi se till helheten, ta in socio-ekonomiska faktorer och inte bara se det som ett medicinskt problem, säger Aage Radmann.
Ett annat mål med ECSS är att uppmuntra unga forskare under 33 år. Bland 152 tävlingsbidrag har fem stycken valts ut till ”finalen”. På plats i Malmö ska de unga forskarna presentera sina projekt. ECSS:s vetenskapliga råd utser en vinnare som får 5000 euro i stipendium från ECSS. Region Skåne bjuder Yngre Forskare på middag i Turning Torso och Malmö stad bjuder 300 personer på galamiddag i Rådhuset.
Kontakt:
Aage Radmann, 0709-655601
Susanna Hedenborg, 040-66 58385