Pressmeddelande | Play the Game fejrer 25 år på dramatisk tidspunkt i idrætspolitik

Jens Sejer Andersen, International director of Play the Game, gives his closing remarks at Play the Game 2019. Photo: Thomas Søndergaard/Play the Game.
Et dansk initiativ, der arbejder på at styrke demokrati, åbenhed og ytringsfrihed i international idræt, markerer sit 25-års jubilæum med en konference i Odense 27.-30. juni med 3-400 deltagere. Konferencen nyder stor opbakning fra danske idrætsaktører og journalistorganisationer.

Når flere hundrede internationale journalister, akademikere, idrætsledere og andre med interesse for international idrætspolitik i juni sætter kurs mod Odense for at deltage i Play the Games 25 års jubilæumskonference, sker det på et meget dramatisk tidspunkt i idrætshistorien. Efter invasionen af Ukraine og mange års dopingskandale er den idrætspolitiske stormagt Rusland blevet stærkt svækket.

”Spørgsmålet er, om tomrummet vil blive indtaget af andre autoritære stater fra Mellemøsten eller af Kina, eller vi efter mange års pres vil kunne opnå en stærkere kobling mellem idræt og menneskerettigheder,” siger Jens Sejer Andersen, international direktør i Play the Game.

De nye konturer i det idrætspolitiske landskab bliver et centralt tema på konferencen, der foregår i Odeon i Odense fra 27.-30. juni. Allerede på åbningsdagen bliver der sat fokus på sport og menneskerettigheder med en debat om, hvorvidt sporten reelt har haft indflydelse i forhold til at forbedre forholdene i Qatar op til VM i fodbold. En anden debat kommer til at handle om netop situationen efter, at Rusland er blevet presset ud af sin centrale rolle i international idrætspolitik.

25 år med international idrætspolitik

Det var i 1997, at Jens Sejer Andersen tog initiativ til den første konference for journalister og andre med interesse for idrættens økonomi, kultur, politik og andre oversete emner.

Hurtigt blev Play the Game et ’hjem for de hjemløse spørgsmål i sport’: Emner som korruption i de internationale idrætsforbund, organiseret doping, matchfixing, seksuelle overgreb og krænkelser af menneskerettighederne ved store events.

Dengang var han redaktør i DGI, men i 2004 blev Play the Game etableret som en selvstændig organisation, og fra 2011 blev initiativet en del af Idrættens Analyseinstitut, hvor det siden har hørt hjemme.

I den 25 år lange periode er der også sket et skift i det primære fokus for Play the Game.

”Mange af de spørgsmål, der var hjemløse i den første halvdel af Play the Games levetid, bliver nu diskuteret overalt i verden og også af de internationale idrætsforbund. Derfor har Play the Games rolle ændret sig, så vi nu i højere grad skal prøve at formidle en debat om løsninger på problemerne og ikke kun slå alarm. Men der er stadig brug for et forum, hvor idrættens whistleblowere og andre undertrykte stemmer kan få taletid,” siger Jens Sejer Andersen.

Han oplever en støt stigende anerkendelse af Play the Game som det internationale mødested for en åben og uafhængig, saglig debat om både nye og gamle problemstillinger inden for international sport.

”Dette års program er en blanding af klassiske Play the Game-temaer relateret til doping, korruption og kriminalitet, men vi har også nye temaer som sportssektorens ansvar for klimaforandringerne, behovet for en reform af den internationale sportsdomstol og den intensiverede kamp mellem elite- og breddeidræt,” fortæller han.

150 talere og stor økonomisk opbakning

På konferencen vil flere end 150 talere fra mange forskellige lande formidle deres viden, holdninger og forslag til løsninger på sportens problemer, og talerlisten tæller også danske navne som kulturminister Ane Halsboe-Jørgensen, landstræner Kasper Hjulmand, formand for DBU, Jesper Møller, og formand for DIF, Hans Natorp.

Jubilæumsudgaven af Play the Game konferencen har modtaget en samlet økonomisk støtte på mere end 850.000 kroner fra Sport Event Danmark, DIF, Lokale og Anlægsfonden, Team Danmark, DBU, DGI, Anti Doping Danmark, Dansk Journalistforbund, Norsk Journalistlag, Dansk Firmaidræt og Danske Sportsjournalister. Derudover har Odense Kommune stillet musik- og konferencehuset Odeon gratis til rådighed for konferencen.

Flere oplysninger


 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.