Anders Östnäs
Lunds universitet

Idrottsarvet: Årets bok 2021
121 sidor, inb., ill
Göteborg: Idrottsmuseet i Göteborg 2021
ISSN 0283-1791
Idrottsmuseet i Göteborg bildades och står under ledning av Stiftelsen Idrottsmusei Vänner. Ordförande i Idrottsmuseet är Kristina Engberg. Själva museet är beläget på Övre Kaserngården 12 i Göteborg med rikhaltiga samlingar från då och nu. Årets upplaga av museets årsbok Idrottsarvet är den 36:e i ordningen. Årets chefredaktör Cege Berglund tillsammans med Hans Elbel, Idrottsmuseets intendent, har lyckats väl med årets upplaga.
Förutom årsboken med intressanta artiklar kring idrott med anknytning till Göteborg har museet regelbundna träffar med inbjudna gästföreläsare samt inval av förtjänta idrottsprofiler i Idrottens Hall of Fame i Göteborg. Här finns både ledare och aktiva från förr och nu. Totalt finns 214 idrottare i Hall of Fame, invalda 1999 till 2021. Dessa porträtteras med födelseår, idrott, kategori samt invalsår. Nyinvalda medlemmar 2021 var brottaren Torbjörn Kornbakk, golfaren Kärstin Ehrnlund, domaren Lars-Åke Björk, fotbollsledaren Sven-Göran “Svennis” Eriksson, tränaren Yannick Tregaro, kusken Olle Goop, handbollsspelaren Martin Boquist, samt fotbollsspelaren Lotta Schelin.De åtta nyinvalda presenteras kort med ett sammandrag av meriter och bild.
En artikel av Daniel Svensson och Florence Oppenheim kring nyligen avlidna Ebba Andersson sticker ut. Vem var då Ebba Andersson? Hon var som Pia Sundhage kommenterade “pionjären som personifierade damfotbollen och dess vagga belägen i Öxabäck”. Hon spelade en viktig roll för den tidiga damfotbollens utveckling med ett flertal hemspelade SM-guld på tidigt 70-tal. Hon bar också kaptensbindeln vid den första officiella damlandskampen mot Finland i Mariehamn på Åland. Matchen slutade 0–0 och blev Ebbas enda landskamp – som 38-åring!!!
En artikel av Daniel Svensson och Florence Oppenheim kring nyligen avlidna Ebba Andersson sticker ut. Vem var då Ebba Andersson?
Den flitigaste skribenten genom åren är tveklöst professor Lennart K Persson, som i årets upplaga på ett intressant och rigoröst sätt tar upp medlemskapet i storklubbarna ÖIS och IFK Göteborg. Stämmer myten att ÖIS var en typisk borgarklubb och IFK Göteborg en arbetarförening? Slutsatsen LKP kommer fram till är att bägge föreningarna har förankring i medelklassen. Man ska då ha i åtanke att IFK Göteborg emanerar från den s.k. IFK-rörelsen, dvs Idrottsföreningen Kamraterna. Basen var egentligen läroverksgrabbar, dvs en blivande medelklass. Det innebär att myten måste tillbakavisas.
Ett annat givande inslag är historien om Stellan Danielsson, en äventyrare i idrottens tjänst. I artikeln blir han som nybliven 75-åring intervjuad av journalisten Ulf Stenberg om sitt äventyrliga liv. Han gick ut GIH samtidigt som Svennis 1972–74 efter att ha spelat några matcher med ÖIS 1971 och en träningsperiod med Hull City. Men han insåg tidigt att han aldrig skulle bli en elitspelare. Han frilansade runt om i världen som journalist och fotograf och gick regelbundet på olika tränarkurser. Han har bland annat bevakat sex VM-turneringar och sex afrikanska mästerskap i fotboll. Favoritlandet var emellertid Mexiko, där han gifte sig med en mexikanska, fick två barn och möjlighet att skapa ett lag från grunden. Sammanfattningsvis kan man säga att han var och är nyfiken och kunskapstörstande med bland annat 500 akademiska poäng i bagaget.
I artikeln om Bebben porträtteras kärleksfullt Bertil Johansson av journalisten Stefan Thylin. Bebben, som var stor fotbollsikon i Göteborg, avled den 5 maj 2021 och många göteborgare menade att en bit av Göteborg var borta. Han var ofta på Blåvittsmatcher trots att han de sista sju åren var blind. Hans vän Stefan fick då ofta träda in som kommentator. I nekrologens avslutning står att läsa följande tänkvärda ord:
Säg ej med sorg att han är död
Tänk med glädje att han har levat
Det är en mycket välskriven och intressant årsbok med givande artiklar och bilagda foton i färg. Här finns inslag av olika idrotter även om fotbollen dominerar. Boken speglar i mångt och mycket den göteborgska idrotten – både i dåtid och nutid. En bok för oss idrottsnördar!
Copyright © Anders Östnäs 2022