Ny idrottshistorisk seminarieserie i kungliga huvudstaden – HISS-seminariet

I syfte att stärka idrottshistorias ställning intern på GIH och bland dess avnämare inom såväl akademin som idrottsrörelsen, har vi startat Historiska seminariet vid GIH, HISS-seminariet. Vi kommer att ha både öppna, publika arrangemang och mindre interna seminarium när texter med mera diskuteras. Vårens program, med viss reservation, presenteras nedan. Inför varje programpunkt kommer en särskild kallelse att utskickas.

Program våren 2016

Martina Bergman Österberg.
10 februari, kl. 17:00
Bokrelease och seminarium. Birgitta Wistedt presenterar sin nyutkomna bok om Martina Bergman Österberg. Gymnastikdirektören som införde linggymnastiken i det brittiska skolväsendet i slutet av 1800-talet. I samband med detta hålls också ett seminarium kring kvinnliga gymnastikdirektörer karriärmöjligheter och kvinnligt nätverkande. Seminariet är samarrangemang med Centrum för näringslivshistoria och Ekerlids förlag. Boken finns att köpa till ett förmånligt pris i samband med seminariet. Särskild kallelse kommer.
22 mars kl. 14:00
Pia Lundquist Wanneberg ventilerar en text kring 1800-talets sjukgymnastik.
21 april kl. 13:00
Ansgar Moltzberger, Deutsche Sporthochschule i Köln presenterar dels sin senaste forskning, dels ger oss en bild av idrottshistorias ställning i Tyskland. (på svenska)
8 juni kl. 16:00
Torbjörn Andersson presenterar sin senaste bok: “Spela fotboll bondjävlar! En studie av svensk klubbkultur och lokal identitet från 1950 till 2000-talets början.” Boken finns att köpa till ett förmånligt pris i samband med seminariet.

 

Väl mött!
För HISS-seminariet
Leif Yttergren

Print Friendly, PDF & Email

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.