Om sportfrimärken

Bo Hansson
Sportjournalist, filatelist


FILATELI är studiet av frimärken och posthistoria, och betecknar samlande på, uppskattning av och forskning kring frimärken och andra filatelistiska produkter. Filateli innebär sålunda mer än bara frimärkssamlande, men har framför allt kommit att förknippas med det fysiska samlandet av frimärken. Den stora mängden frimärken och de höga priserna på de mera sällsynta märkena har lett till att frimärkssamlandet har blivit specialiserat – man kan samla på ett lands märken, eller märken från en viss tidsperiod. Man kan samla på bara ett märke, eller på märken med ett speciellt motiv. Såsom sportbilder.

När den 13-årige frimärkssamlaren Bo Hansson i Bräutigams Frimärksaffär i Göteborg 1947 såg en serie österrikiska frimärken med utförsåkare, då insåg ha att det fanns ett sätt att förena sina två stora intressen i livet – idrott och frimärken. Vi har här och nu nöjet att presentera idrottsjournalistlegendaren Bo Hanssons faktarika och personliga exposé över sitt eget sportmärkessamlande – som av allt att döma fortfarande pågår. Texten publicerades ursprungligen i SVIF-nytt, medlemsblad för Svenska idrottshistoriska föreningen, #2 2016, och sportfrimärkenas historia är förvisso en aspekt av hela idrottens historia.


Hämta ned fulltextversionen av artikeln här!


BO HANSSON, född 1933, är en Sveriges mest kända och ansedda sportjournalister. Redan i gymnasiet uppmärksammades han av Torsten Tegnér. Universitetsstudierna i Göteborg kombinerades med frilansjobb som sportreporter för bland annat Tegnérs Idrottsbladet, IB, och 1956 hämtades han till Stockholm för jobb på IB. 1965 tog Hansson anställning på Radiosporten för att några år senare börja på TV-sporten. Fram till pensioneringen 2000 var han en rikskänd sportkommentator, och särskilt uppskattade var hans referat av bandy, fotboll och skridsko, samt friidrott. Han fick televisionens språkpris 1997 för ”en nyskapande och precis formuleringskonst och för ett träffsäkert bildspråk, fritt från onödiga schabloner”. Hansson sommarpratade 1999, och hördes också efter pensioneringen i TV som kommentator och som gäst i olika sportprogram. Fotboll är hans främsta sportintresse – han gjorde 150 matcher i Bengt Bedrups TV-lag, och han är en hängiven anhängare av AIK på hemma­plan och Tottenham Hotspurs i den engelska ligan. Parallellt med sin sportjournalistiska gärning har Bo Hansson varit en seriös frimärkssamlare, och särskilt hans samling av svenska och internationella sportfrimärken är enastående i sitt slag..


Läs mer på idrottsforum.orgs temasidor om

Print Friendly, PDF & Email

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.