Felbruk av mediciner? En algolog vill ha svar.

pain-reliefVi fick en fråga från algologen, smärtläkaren, Karsten Ahlbeck, om användningen av NSAID, non steroidal anti-inflammatory drugs, inom idrotten. Exempel på NSAID är Voltaren, Naprosyn och Alganex, men också vanliga smärtlindrande mediciner som Aspirin och Ipren räknas dit. Så här skriver Karsten Ahlbeck:

quoteJag är inte särskilt idrottskunnig vare sig ur en vetenskaplig eller personlig synvinkel. Däremot är jag specialistläkare inom anestesi/intensivvård och smärtlindring där jag ägnar min yrkesverksamma tid åt patienter med smärta.

Förutom att jag fått behandla en del mycket idrottsutövande tjejer och killar efter att de utvecklat långvariga smärttillstånd, och att jag föreläser om smärta (inte idrott) så har jag frapperats av många berättelser att man inom “satsande” idrott som vana tar NSAID inför/efter träning; att tex Voltaren snarare är regel än undantag att man tar.

Min fråga till detta forum är således om ni har några egna upplevelser av detta, eller har jag helt fel? Diskussionen om vad denna medicinering kan leda till är ett forumämne i sig och det lämnar jag därhän. Jag är mest intresserad av företeelsen som sådan och vill veta om den kan stämma eller inte.

Tack på förhand,
Karsten Ahlbeck, överläkare
Medicinskt ansvarig Smärtmottagningen
Capio St Görans Sjukhus

Det borde bland forumets läsekrets finnas åtskilliga med ganska goda kunskaper om den här problematiken. Svara i kommentarsfältet nedan eller direkt till Karsten, <karsten.ahlbeck@capio.se>.

Print Friendly, PDF & Email

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.