Danskarnas nya idrottsliv kräver nya typer av faciliteter

Lokale og Anlægsfonden etablerades 1994 med syftet att utveckla och stödja byggande inom idrott, kultur och fritid, och erbjuder därtill rådgivning i sådana frågor. Fonden omsluter ca 220 miljoner danska kronor årligen. Vi bedömer att den nya satsning som presenteras här torde vara av intressen för alla nordiska länder.Danskernes nye idrætsliv kræver nye typer faciliteter

Lokale og Anlægsfonden udgiver sammen med Primus Arkitekter et idékatalog med en række bud på, hvordan danskernes aktive brug af naturen kan understøttes med faciliteter. Vi bruger i stigende grad naturen som idrætsbane og det kræver nytænkning af begrebet ”idrætsfacilitet”.

Danskernes idrætsliv foregår i stigende grad udendørs. Ude i skoven og ude på vandet. Det har skabt et stort behov for at gentænke hele idéen om, hvad idrætsfaciliteter er. Fra at være klassiske idrætshaller og boldbaner, skal der bygges helt anderledes for at understøtte danskernes brug af naturen til idrætsaktiviteter.

Støttepunkterne indeholder ikke selve ”aktivitetsanlægget”, men understøtter cyklister, sejlere, spejdere eller skøjteløbere med det mest nødvendige: opholdsrum, toiletter, bad, tekøkkener, affaldshåndtering og drikkevand. Dertil kommer forskellige elementer, som er særligt nødvendige til hver aktivitet. Fx cykelværksted, shelters til overnatning, bålplads eller styrketræningsredskaber.

I en case fra Rudersdal Kommune går idékataloget mere i dybden med, hvordan et støttepunkt til aktivt udeliv kan udformes. Casen er baseret på landets første idrætsfacilitet til triatlon, der bliver opført ved Søllerød Sø. Triatlonstøttepunktet er udviklet i samarbejde mellem Lokale og Anlægsfonden, Primus Arkitekter og Rudersdal Kommune og de potentielle brugere af stedet. Triatlonstøttepunktet bliver opført senere i år.

Torben Frølich, direktør i Lokale og Anlægsfonden, siger om behovet for nye faciliteter til det aktive udeliv:

”De voksnes idrætsudøvelse er i høj grad rykket udendørs. Derfor er det langt fra altid store og omkostningstunge idrætshaller, som danskerne efterspørger til at gøre deres idrætsliv mere attraktivt. Det er i lige så høj grad mindre faciliteter, der kan gøre det nemmere og mere behageligt for fx triatleten, kitesurferen eller lystfiskeren at være udendørs.”

Yderligere oplysninger

Torben Frølich, direktør, Lokale og Anlægsfonden, 3283 0330 / 2129 6856

Idékataloget ”Støttepunkter til aktivt udeliv” til download

Kataloget udgivet af Lokale og Anlægsfonen og Primus Arkitekter findes kun til download. Det er til gengæld gratis og byder på en stor mængde inspiration til, hvordan udendørs idræts- og friluftsaktiviteter i naturen kan understøttes af mindre faciliteter.

  Download kataloget her

 

Landets første idrætsfacilitet til triatlon

Sammen med Rudersdal Kommune og Primus Arkitekter udviklede Lokale og Anlægsfonden landets første støttepunkt til triatlon. Støttepunktet bliver også tilgængeligt og brugbart for andre idrætsudøvere i området omkring Søllerød Sø. Fonden støttede projektet med 510.000 kr. I alt koster det 1 mio. kr. at opføre. Læs mere

Print Friendly, PDF & Email

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.