Leksands trottoarJag bor 4,5 mil ifrån Leksand. Därmed befinner jag mig inom hockeyfeberområdet. Och inte vilken hockeyfeber som helst utan Leksands hockeyfeber. Det var många som följde SVT:s Uppdrag Gransknings program om Leksands kommun som på alla möjliga sätt har sett till att ishockeyklubben har kunnat fortsätta att köpa dyra spelare, ge dyra löner etc. etc. Samtidigt som man har fått lov att lägga ner en skola i Insjön bland annat. Det var ungefär så som de två sidorna i Uppdrag Granskning målades upp “hockey eller skola”, om jag förenklar det lite.

Det var många diskussioner om Leksands kommun efter programmet och kommunalråden fick ta emot hatbrev. Det var kommunen som var i fokus i programmet medan lagets organisation och ledning i stort sett inte var med.

Hur Leksand sköter sin ekonomi i relation till laget är inget nytt för oss som bor i Dalarna. Den diskussionen har varit het länge, länge och kanske framförallt efter att journalisten Thomas Lind gjorde en granskande reportageserie om laget för något år sedan(som han blev prisad för). Många tycker att sättet man har stöttat laget på har gått för långt.

Det var ändå och därför fascinerande att se vad som hände i helgen då laget gick upp till Elitserien igen. När jag gick in på min Facebooksida fick jag för mig att jag var den enda i hela Dalarna som inte var på hockeymatch i Leksand. När jag såg inslagen i TV och tidningarna efteråt var det en stämning och känslor som är svåra att sätta ord på för att de var så starka. Många man pratade med kommenterade att de visserligen tyckte att man kunde ifrågasätta en del beslut som tagits kring ekonomin och spelarinköp, men att det nu bara var att blicka framåt. Eftersom jag är idrottsintresserad och jag vet vad laget betyder för orten och regionen så tycker jag att det är kul att de har gått upp till Elitserien, men det finns smolk i bägaren som klubben och kommunen har ett ansvar att ta hand om i framtiden. I övrigt gav Uppdrag Granskning några idéer till ironiska kommentarer och tillfälle för skämtare att dela med sig av sina tankar, som till exempel bilden som finns med i blogginlägget som föreställer den meter trottoar som Leksands kommun köpte för i stort sett ingenting för att kunna skatteplanera(enligt UG) och hjälpa Leksands IF ännu mer. Detaljer kan ni se i själva programmet http://www.svtplay.se/video/1071288/del-7-av-18

Programmet fick mig dock att fundera och jag tycker faktiskt att det saknas en sorts program i TV. Det är Uppdrag sportgranskning.

Den här säsongen av Uppdrag Granskning har det varit flera idrottsinslag. Det var dopingmisstankarna som framfördes i februari under pågående VM i de nordiska skidgrenarna och det var programmet om Leksand. I båda programmen saknar jag en hel del perspektiv. Programmet gällande doping uppfattar jag att de som stod bakom programmet inte var tillräckligt kunniga och insatta. Om de hade varit det då hade de letat fram fler bevis och andra bevis som inte redan visats och kommenterats tidigare. De hade kunnat visa bevis som skulle kunnat ge starkare misstankar(om det finns några, det vet inte jag, annars behöver man inte sända programmet). Man påstod att programmets innehåll skulle skaka om skidvärlden, men det blev mest en västanfläkt. Nu var det mest indicier och resultatet blev att det var hårda diskussioner om programmets innehåll och sätt att genomföra det på och mindre om doping. Om man ska prata om skidåkning och doping, ta tag i frågan ordentligt. Det har dessutom blivit ganska tyst sedan dess. I programmet om Leksand tycker jag i och för sig att de hade förklarat vinkeln, nämligen att de skulle granska kommunen och det gjorde de också, men jag skulle ju gärna ha sett en granskning av Leksand och deras ställningstaganden ur sportslig och juridisk synvinkel.

Jag vill ha mer sådana program som är gjorda av journalister med bakgrund både inom den granskande journalistiken och sportjournalistiken. En sådan journalist som Thomas Lind till exempel(som nämns tidigare). Precis nu när jag skriver tar SVT:s Sportnytt upp diskussionen om klubbar som elitsatsar med barn under 13 år. Men de hinner ju inte visa så mycket under så kort tid. Det behövs ett längre program så att det går att gräva djupare.

Tänk vad intressant det skulle vara med Uppdrag Sportgranskning som resulterar i frågor kring idrottsetik, idrottens utveckling, elitsatsning, idrottens ekonomi etc. Jag vill också att programmet ska vara en bra plats för diskussioner om idrott med både forskare, utövare, ledare, publik etc.

Hm, där kanske jag kom på något. Kanske en programidé att utveckla och sälja?

2 COMMENTS

  1. Lägg ner. “Hatbrev” på kommunens hemsida blev “hotbrev” i DT som nu blev “mordhot” hos Idrottsforum.

    Men granska gärna skid-VM 2015. Mycket mygel.

    • Jag har ändrat till hotbrev. Lägg märkte till att det är en blogg och inte en journalistisk text, men rätt ska vara rätt så jag har bytt ut mordhot mot hotbrev.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here