Stick hål på OS-bubblan och se resten av världen!

0
398

Jag läser en artikel av Knut Helland, Medie- och kommunikationsforskare. Han skriver bland annat om Norges ”första radiosändning”. Rent tekniskt var det inte radio, men tanken liknade radio. 1920 skulle O. Mathisen, Norges första stora idrottshjälte efter brytningen med Sverige, tävla utanför Oslo. Det var utsålt på stadion, men några kom på en idé hur fler skulle kunna uppleva detta. I ett hus på tredje våningen vid ett torg i Oslo, i det kalla vintervädret, stod en man iklädd pälskappa. Fönstret var på vid gavel och han hade telefonen mot ena örat och skrev samtidigt ner något på ett anteckningsblock. Utanför hade en större skara människor samlats och plötsligt tar mannen ner telefonen från örat och tar tag i en megafon. Via telefon hade han fått loppet refererat för sig och nu förmedlade han det vidare till människorna nedanför.

Det är nästan 100 år sedan. Mycket har hänt sedan dess. I Norge och Sverige pratas det mycket om att det inte är NRK och SVT som ska sända OS. Många undrar hur det blir. Många känner i Sverige att de har fått en begränsad tillgång till OS, eftersom man måste betala för att se allt. Det diskuteras om det ska finnas sportlistor. Listor på sportevenemang där regeringen beslutar vilka kriterier man ska uppfylla för att kunna vara med och buda på TV-rättigheterna. Ett av argumenten för sportlistor är för att det är en nationsangelägenhet. Om det inte blir sportlistor kan OS, om det är betal-TV som kommer att äga rättigheterna i framtiden, förflyttas sig på Bourdieus karta över det kulturella och det ekonomiska kapitalet.

Om vi lägger den kartan över hela världen kan vi dock konstatera att OS redan ligger väldigt högt uppe på det ekonomiska kapitalets axel.  För vad spelar det för roll om det finns sportlistor om man inte har råd med TV eller dator eller nationen inte har råd med OS- satsningar?

OS förbrödrar. OS integrerar folk från olika nationer med varandra. Men det finns många platser på jorden där man inte ens har möjlighet att genomföra en ”radiosändning” likt den i Oslo 1920. Och varför skulle de ens försöka när det är vinter- OS. OS förbrödrar, men genom att de nationer som är intresserade av OS ”förbrödrar sig” och lägger allt fokus på Socchi i två veckor blir det också per automatik en ganska sluten krets där de andra nationerna inte får plats. Vi hamnar i en OS-bubbla med övriga nationer utanför.

Idrotten kan vara integrerande och bör inte vara segregerande. Idrotten kan, som ni vet, spela en stor roll både inom länder, mellan länder och för länder. Vi bör därför med jämna mellanrum i februari sticka hål på OS- bubblan och titta ut. Vad händer utanför sportens värld? Vad händer i resten av världen?

Vi som har möjlighet använder ofta flera medier och teknisk utrustning samtidigt. Vi tittar på TV(eller datorn) samtidigt som vi sitter med mobilen etc. När vi då sitter där i februari och gläds åt framgångar och förbannar motgångar är det så enkelt att med hjälp av mobilen fortsätta att trycka in nummer och meddelande så att hjälporganisationer i länder där sportlistor eller vinter- OS inte är av högsta prioritet kan stöttas.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here