Var ska räven raska över isen?

0
459

I stora delar av Sverige kommer räven få svårt att raska över isen i år. Av den enkla anledningen att det inte finns någon is. På många ställen har det slagits värmerekord under december. Här i Falun har vi haft det lika varmt i december som vi hade på midsommarafton. Sedan kan man undra om 12 grader på midsommar är lika eländigt som 12 grader i december? Det betyder också att det är väldigt många platser som inte har snö. Vad händer då med vinteridrotterna? Och vad är hållbar idrott? För en vecka sedan hade vi frost och när jag träffade vänner och bekanta så det första de sa var; äntligen, vintern är på väg. Här i Dalarna pratar vi varje dag om längdåkning och många åker längdåkning, ofta. Vi pratar om vilket spår som är bäst, om någon åkte igår, vi lägger ut bilder som i det närmaste kan kallas för skidporr.

Ett snöklätt vinterlandskap i Frankrike, Chaux Neuve
Ett snöklätt vinterlandskap i Frankrike, Chaux Neuve

Vackra spår i vinterlandskap med lyckliga skidåkare. Vi pratar också om backhoppning och vi pratar självklart alpint. Vilken anläggning öppnar först? Vilken har de bästa pisterna och var är det mest prisvärt? I Sverige är vi många om beklagar oss över vintersituationen, men det finns länder som har det sämre i det här hänseendet, nämligen länder som till exempel Österrike som lever ännu mer på skidturismen i backarna och som har haft ännu sämre vintrar på många håll de senaste åren.

Men är det hållbart? Hur långt ska vi gå för olika idrotter? Min personliga uppfattning är att vi kan gå långt och att den stora frågan kanske inte är om vi ska försöka producera snö etc. utan frågan som alla måste ställa sig är hur man kan genomföra idrotterna hållbart. Hur kan man producera snö på ett hållbart sätt(försök görs)? Måste alla snöidrotter alltid ha snö under fötterna? Klarar en vinteridrott av att vara utan snö? I backhoppning har man kommit en bra bit på väg där det hoppas på plast. Men skulle idrottens identitet klara av att gå från vinteridrott till att bara vara en idrott? Kan längdåkarna åka utan snö? Kan alpinisterna åka utan snö? Försök görs här och där, men klarar idrottens identitet att gå från att vara en vinteridrott till bara vara en idrott?

Med det sagt har jag ändå tillförsikt att det kommer att bli kallare snart, att vi ska kunna åka långfärdsskridskor på Runn, längd i alla otaliga spår och alpint i alla backar.

God Jul och Gott Nytt År från ett grönt Falun

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here