Underholdning og lesestoff for sportsidioter i juleferien

0
1133

Sportsidiot(spøkefullt): en person med en ekstrem interesse for sport

Juleferien nærmer seg med stormskritt for mange av oss. Etter en adventstid fylt med gjøremål er noen rolige feriedager kjærkomne for de fleste. Dette innlegget er min ’julegave’ til alle med (ekstrem) interesse for sport som er på jakt etter underholdning, eller nye perspektiver på idrett, denne juletiden. Her presenterer jeg mine personlige tips og anbefalinger til idrettsbøker, -filmer, og –dokumentarer som du kan se og lese i juleferien! Jeg har valgt å dele inn dette innlegget i 4 kategorier: idrettsbiografier, fagbøker, dokumentarer og rene underholdningsfilmer.

Idrettsbiografier

  •  ”Tough Guy: My Life on the Edge” (2010) av Bob Probert og Kirstie McLellan Day: Denne boken følger NHL spilleren Bob Proberts karriere og dramatiske liv. Probert spilte i NHL i perioden 1985-2002. Hans personlige liv var preget av alkoholmisbruk og dopavhengighet. Historien om Probert er tragisk på mange måter, men fortsatt en bok jeg vil anbefale alle ishockey-fans.
  • Boy on Ice: The life and Death of Derek Boogaard” (2014) av John Branch. Boken beskriver Derek Boogaards liv og død. Boogaard var en kanadisk ishockeyspiller mest kjent for sin tid i New York Rangers i NHL. Boogaard ble av mange regnet for å være den ”tøffeste” mannen i NHL. I 2011 ble han funnet død i sin leilighet. Boogaard døde av overdose og ble bare 28 år gammel.
  • My fight/Your fight” (2015) av Ronda Rousey. Biografien av MMA-utøveren og Olympisk mester (judo) Ronda Rousey. Rousey var inntil nylig ubeseiret i mixed martial arts (MMA), og er i skrivende stund kun slått av Holly Holm i sin profesjonelle karriere. Rousey er en av de mest kjente kvinnelige kampsportutøverne globalt i dag. Hun er blant annet kjent for å ha hevdet at hun kunne slått verdensmester i boksing, Floyd Mayweather, i en ”no-rules fight”.
  • Jeg er Zlatan” (2012) av Zlatan Ibrahimovic. En åpenhjertig og spennende selvbiografi om en av Sveriges største fotballstjerne. Zlatan beskriver sitt liv og sin karriere, fra hans barndom og oppvekst i ’innvandrergettoen’ Rosengård i Malmø. Et must for alle fotballinteresserte – men dette er også en god bok for de av oss som ikke er så opptatt av fotball!

For den faginteresserte

  • Kjønnsmakt i idrett og friluftsliv” (årstall) av Gerd von der Lippe og Hans K. Hognestad (red.). En norsk antologi med mange viktige og interessante perspektiver på makt og kjønn i norsk idrett. Boka har et mangfoldig fokus på idrett, friluftsliv og kjønn utfra historiske, filosofiske, samfunnsvitenskapelige og idrettsvitenskapelige perspektiver.
  • Trenerroller” (2015) av Stig Arve Sæther (red.). Norsk antologi om trenerrollens mange sider. Boka tar for seg temaer som motivasjon og måloppnåelse, trening og kosthold/fedme samt trenerens evaluering av egen rolleutøvelse og utøvelse av trenerrollen utenfor idrettskonteksten. Den ser også nærmere på topptrenerrollen og bruk av media, og på den kvinnelige topptrenerens utfordringer. God lesning for trenere både i topp- og breddeidrett, idrettsstudenter og andre med interesse for temaet.
  • Sport and Social Exclusion in Global Society” (2014) av Ramon Spaaij, Jonathan Magee og Ruth Jeans. Bok om sosial ekskludering og idrett i det globale samfunnet. Boken tar opp tema som sosial ulikhet, kjønn, funksjonsevne, migrasjon og mental helse i relasjon til idrett og muligheter for idrettsdeltakelse globalt.

Dokumentarer

  • Light fly, Fly high” (2013). En dokumentar om den fattige indiske jenta Thulasi. Filmen følger Thulasi når hun bestemmer seg for å bryte med familien (som vil gifte henne vekk) for å satse alt på boksingen. En kraftfull film om sosial klasse, makt, urettferdighet og kampen mot å oppnå den store idrettsdrømmen.
  •  ”Ballettguttene” (2014). En norsk dokumentarfilm om tre gutter som ønsker å sikre karrieren som danser ved å komme inn på ballettlinjen ved Kunsthøgskolen i Oslo. Dette er en film om ungdom, vennskap, idrett og maskulinitet. Vinner av beste dokumentar under The International Festival of Films on Art i Montreal (2015).
  • The Last Gladiators” (2011). Dokumentar om ”enforcers” i NHL. Et skråblikk på den mest omstridte rollen en spiller kan inneha på isen i amerikansk og kanadisk ishockey. Tilgjengelig på netflix.
  • Hoop Dreams” (1994). Oscar-nominert dokumentar som følger to unge basketball-talenter fra et fattig nabolag i Chicago på deres vei mot å spille ”college basketball”.

Film:

  • The Blind Side” (2009). Drama og feel-good film. Hovedpersonen, Michael Oher, er en hjemløs og traumatisert ung mann som blir adoptert av en velstående familie. Når Michael (som er svært sjenert og tilbaketrukken) viser interesse for amerikansk fotball gjør hans adoptivmor alt hun kan for å hjelpe han.
  • Goon” (2011). En underholdende og lett film med en komisk vinkling på ”enforcer”-rollen i amerikansk ishockey.
  • Million Dollar Baby” (2004). Hilary Swank spiller en servitør som er fast bestemt på å bli en profesjonell bokser. Clint Eastwood i rollen som den tøffe treneren som følger Swank mot toppen.
  • Kong Curling” (2011). Norsk spillefilm med Atle Antonsen i spissen som Truls Paulsen, en tidligere curlingmester som forsøker å samle sammen laget sitt etter ti års sammenbrudd.

Med dette gjenstår det bare å si god jul og godt nyttår til alle mine med-sportsidioter der ute! 🙂

Related Posts by Author

2019 World Congress of Sociology of Sport
Read more
Kampsport, vold og provoserende misforståelser
Read more
Best Sports Scholarly Reads of 2018
Read more

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here