TILL ALLA ER SOM SKRIVER EXAMENSARBETEN PÅ IDROTTSUTBILDNINGAR

0
754

För tio år sedan höll jag som bäst på med att sammanställa min kandidatuppsats, ”E-sport: rörelse utan rörelse – informationssamhällets idrott”, i idrottsvetenskap. Uppsatsen är intressant ur flera aspekter (t.ex. att alla hyperlänkar i den är döda), men här tänkte jag bara fokusera på en sak:

Ett examensarbete kan göra skillnad.

Jag kommer ihåg att jag knöt handen i fickan när någon föreläsare under kursen sade att vi inte kunde räkna med att åstadkomma något nytt i våra arbeten. Vi skulle vara nöjda om vi lyckades kopiera ett eller annat recept som erbjöds oss. Föreläsaren fick fel.

I Sverige är e-sporten, tävlingsbaserat datorspelande, stor men har under hela sin historia kämpat för legitimitet som fritidssysselsättning.

Organisatoriskt tillhör man SVEROK, men försök att komma in i RF har gjorts. Man nekades då, men RF:s Christer Pallin utesluter inte en framtida anslutning, vilken i så fall skulle hänga mer på organisatoriska aspekter än på den så kallat ”fysiskt aktiva”.

Men den stora nyheten nu är att en motion till riksdagen med e-sport på agendan bifölls på vissa punkter i veckan. Rickard Nordins (C) motion (2014/15:822), ”Esport som sport”, fick igenom förslaget att ta bort avgiften för att arrangera LAN (Local Area Network), men fick avslag och blev hänvisad till RF i frågan om att klassa e-sport som sport.

Rickard ringde mig i höstas och berättade vad han höll på att författa och frågade mig artigt om jag tyckte det var OK att han hänvisade till mig och min forskning. Artikeln ifråga var just mitt examensarbete som publicerats här på idrottsforum.org i något kortare form.

Så, till alla studenter (även till er som inte håller med om sakfrågan här, det vill säga att datorspelande och dylikt skulle kunna förstås som sport):

Det kan göra skillnad vad ni gör i examensarbetet! Var modiga och var noggranna, det betalar sig alltid. (Dessutom kan man ju bli publicerad på allas vårt idrottsforum.org!)

Avslutningsvis kan vi notera att åtminstone halvannan av mina konkluderande förutsägelser i artikeln besannades:

”Kan man då förvänta sig att e-sporten kommer med på IOKs lista över ”recognised sports”, att den kommer att bli en olympisk gren och stoltsera med 10 000 datorer i världshistoriens dittills största LAN, i Millennium Dome, London 2012, eller att ett svenskt e-sportförbund bildas och växer ut som en gren från RF-trädet? Kommer sportsidorna i våra dagstidningar att fyllas med statistik från dessa virtuella kamper, och kommer Albert Svanbergs krönikor i kommande söndagars Sportspegeln behandla ämnet virtuellt mannamod? Svar kommer…”

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here