Metallurgiska Ryssland

0
747

Sportklubbar från det forna östblocket bär ofta namn som minner om industri, teknologi och vetenskap. Metallurg, Dynamo och Lokomotiv är kanske de mest kända exemplen. För den som har ett intresse av sportens relation till vetenskapen är detta en spännande företeelse.

Jag satt och talade med min svärfar om detta då han påpekade att krigsskeppen, det vill säga de teknologiska apparaterna själva, bär namn efter den sovjetiska historien. För den som har läst — och ursäkta för att jag tjatar om — Bruno Latour är symmetrin slående.

Efter en första sondering på Wikipedia kan jag konstatera att å ena sidan är många av sportklubbarna döpta efter industriella, teknologiska eller vetenskapliga processer och företeelser (kemi, zenit, titan, kristall, kosmos, stjärna) (1).

Å andra sidan är många av den ryska flottans skepp döpta efter antingen namnkunniga personer (allehanda amiraler, revolutionärer, samt författare som t.ex. Maksim Gorkij) eller mänskliga kvaliteter och förmågor (fridfull, dygdig, harmonisk, smidig, hotfull, begåvad, etc.) (2).

Än idag ser vi kopplingar mellan industri och sport i Ryssland. Oligarker och magnater strör pengar över sportklubbar. Det finns en spännande rörelse utåt till de största föreningarna utomlands i detta. Är den yttersta statussymbolen för rika ryssar sportklubbar? (3)

Av alla möjliga infallsvinklar på denna företeelse är det följande relation som intresserar mig: Människorna intar maskinhamn medan maskinerna intar människohamn.

Förutom allt som detta säger om den sovjetiska och ryska historien är denna spaning intressant för teorier om modernitet som t.ex. Latours. Skiljer den socialistiska moderniteten, vars abrupta fall beskrivs i inledningskapitlet av We have never been modern, sig i Latours förståelse från den liberala?

Var den socialistiska moderniteten lika blind för sitt dubbla renings- och medieringsarbete som den liberala? Den symmetriska distributionen av egenskaper mellan sportklubbar och krigsfartyg talar emot att den var det.

Det som talar för att den var lika blind som den liberala moderniteten är att krigsfartyget Современный (Sv: modern) passande nog var ämnad att bistå i försvaret mot onämnbara och osynliga fasor under ytan; enligt Latour kan de moderna inte medge att deras försök att rena natur och kultur, under ytan skapar än fler naturkulturella hybrider.

 

(1)http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_football_clubs_in_Russia

http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_former-Soviet-bloc_Dynamo_football_clubs

http://en.wikipedia.org/wiki/Category:Ice_hockey_teams_in_Russia

(2)http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_ships_of_the_Soviet_Navy

(3) http://www.businessinsider.com/russian-owners-of-sports-teams-2011-8?op=1

 

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here