Det finns inget socialt system som inte läcker i alla riktningar. Det menade åtminstone filosoferna Gilles Deleuze och Felix Guattari i sitt eget durkslag till mästerverk – Tusen  platåer. Och läckage innebär hål, genom vilka nytt innehåll från andra läckande sociala system då tillåts strömma in.

I ett nyvaxat och nyvaccat Europa härjar jämte annan farsot fotbollsfeber. Att Europa och herrtoppfotboll är ett såll har vi bara en vecka in i turneringen fått bevittna. Och kanske är det Platinis vision om ett enat Europa som gör detta extra tydligt. Där det är brukligt med max två värdnationer spelas det för första gången i tävlingens historia matcher över hela världsdelen.

Flöden från alla väderstreck fyller kranskärlen i den nationstäta kontinenten. Vissa upptäcks och stryps som när Ronaldo avlägsnade läskeblask från bordet framför sig. Aktien på USAs andra svarta guld sjönk direkt.

Euro 2020: Cristiano Ronaldo stunt costs Coca-Cola $5.2 billion

Huvudsponsor för tävlingen är Kinesiska Tik Tok som med sitt oupphörliga informationsflöde bara för en månad sedan lär ha avgjort den andra paneuropeiska megatävlingen Eurovision Song Contest. Företagets kromatiska logotyp med VHS-svaj flimrar till var femte minut på det inre staketets digitala displayer, vilket min fotbollsointresserade nioåring uppmärksammar: Tik Tok igen, pappa! Hisense och Vivo, också de informationsteknologiskt orienterade kinesiska källor som riktat sitt cashflow mot EM, dyker upp på samma ställe med jämna mellanrum.

Den från TV-soffan i högsta grad synliga digitala banderollen på staketet är verkligen det mest iögonfallande flödesrummet på arenorna. En brevduva från framtidens nästa stora fotbollsmästerskap i form av ”Qatar Airways” flyger frekvent in på dioderna med ett löfte om ännu mer fotboll och på ännu varmare breddgrader. Allt sponsrat av det riktiga svarta guldet.

Heineken i våra strupar, gazprom i våra spisar. Herrtoppfotbollen är en veritabel brandslang från vilken gas, öl, olja, läsk, ettor, nollor och trepoängare porlar ut.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here