Kallerier

1
160

Jag satt med en professor och snackade teori igår i lunchrummet. Förståelsen av sport var ämnet och jag körde självfallet min sedvanliga Latour-litania.

Professorns ståndpunkter var å sin sida helt färgade av den första bok han läste om sport som samhälleligt och kulturellt fenomen, skriven av Norbert Elias.

Denna bok ger vid handen att sporten fyller en funktion i det moderna samhället för att vardagen har blivit repetitiv och ospännande. Sport adderar smak.

Har aldrig varit så förtjust i strikt funktionalism, även om en smula av nämnda vara förstås är både klädsam och matnyttig. Men, ok, sport som spänningsersättning.

Jag kom hem och funderade vidare. Jaha, men om det är sportens främsta kännetecken, vad skiljer den då från action- och skräckfilmer? Haha, triumf.

Alltså: sport måste vara något annat innan den “fyller” denna “funktion” Senare på kvällen när jag strösurfade växte min näsa sig lång då jag blev varse om fler likheter mellan dessa storheter.

I en artikel (1) läste jag att man bränner kalorier när man tittar på skräckfilm! Och topplistan enligt studien som det refererades till i artikeln var som följer:

1. The Shining – 184 calories
2. Jaws – 161 calories
3. The Exorcist – 158 calories
4. Alien – 152 calories
5. Saw – 133 calories
6. A Nightmare on Elm Street – 118 calories
7. Paranormal Activity – 111 calories
8. The Blair Witch Project – 105 calories
9. The Texas Chain Saw Massacre – 107 calories
10. [Rec] – 101 calories

(1) http://www.nydailynews.com/life-style/health/watching-horror-movies-burn-calories-article-1.1194551

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here