Jag förknippar backhoppning med de fattiga i Rumänien

0
141
Domartornet i Rasnov
Domartornet i Rasnov

I mars tidigare i år var jag i Rasnov i Rumänien. Det ligger i Transylvanien, i grannbyn ligger Drakulas slott. Jag var domare i en världscuptävling för damer i backhoppning. Vi domare bodde inne i den lilla staden med sin speciella germanska arkitektur från förra millennieskiftet. Lagen bodde lite utanför. Jag behövde ha tag på några av tränarna så jag blev körd till deras hotell. Precis när jag hade kommit utanför staden uppenbarade sig ett mycket underligt område. Husen längst ut mot gatan såg ut som de i staden, men väldigt slitna, men när vägen svängde såg man de bakomliggande husen. För varje rad såg husen sämre ut. En del av husen hade stora hål i väggarna. Vinden kunde blåsa rakt in i flera decimeter stora hål. På vägen hem såg jag mammor och barn från området som var ute och letade grenar för att elda med.

Det var romernas kvarter.

Jag tänkte att det var tur att det var extremt varmt, för hur är det när det är minusgrader och riktig vinter? På kvällen satt jag och pratade med bland annat några högt uppsatta tjänstemän inom idrotten i Rumänien och en av mina domarkollegor tog upp romerproblematiken. Jag blev först rädd att det skulle bli underligt och jag funderade på hur jag skulle reagera om de rumäner vi pratade med skulle bli fördomsfulla och nervärderande mot romerna. Jag underskattade dem. De berättade istället om hur, verkligen hur svårt Rumänien har det ekonomiskt, att arbetslösheten är hög, att pensionerna så låga att de inte går att leva på etc. De var mycket bekymrade över situationen och undrade hur Rumänien skulle klara problematiken med romerna själv. Vi måste få hjälp av fler länder, sa de. Ett problem är ju också att Rumänien har fått hjälp men att mycket av EU-pengarna har hamnat i fel fickor och framförallt söker inte Rumänien de pengar de har rätt till. Här måste övriga EU-länder agera mycket tuffare. Men inte bara agera tuffare utan hjälpa till så att Rumänien klarar av att hantera processen, ekonomin etc. Läs gärna följande reportage om just problemen med Eus strukturfonder: http://www.dn.se/nyheter/varlden/har-fastnar-eus-miljarder-till-romerna/

Vi fortsatte att prata om romerna och de berättade att det finns så många förutfattade meningar som till exempel att romerna inte vill skicka sina barn till skolan. De berättade då att några år tidigare hade man genomfört ett projekt där man hade öppnat en skola för bara romer. På bara några år blev den skolan, skolan med de bästa resultaten. De var mycket villiga att gå i skolan och värdesatte möjligheten. Jag hoppas man kan få till fler sådana projekt, sa en av dem vi pratade med.

I Sverige har vi under året sett alla dessa människor som sitter utanför butiker och tigger och den stora diskussionen är om det är organiserat, om de bluffar etc. Det finns helt säkert rötägg som både bluffar och utnyttjar människor, men det kommer belägg efter belägg att det är inte det som är det normala. Det underliga är också att, det jag har erfarit är, oftast de som ”vet” mest i diskussioner är personer som inte har sett hur det ser ut på nära håll och ganska ofta personer som tror att just svenskarna är så lättlurade. De har inte förstått att det ser ut så här i hela Europa. Jag var bland annat i Madrid i somras. Där var situationen mycket, mycket värre än den är i Sverige och det var inte bara romer som tiggde. Och det är bara ytterligare ett exempel på hur det ser ut i Europa. Rumäniens ambassadör i Sverige har sagt att man inte ska ge till tiggarna, men varför säger hon det? Vad har hon för lösning på problemet? Tiggeriet är stigmatiserande både för individen och landet.

Vart vill jag komma? Jo, vi måste hitta långsiktiga lösningar. I februari åker jag tillbaka till Rasnov och det jag funderar på i stort sett varje dag är, kan idrotten hjälpa till? Hur kan jag hjälpa till? Idrotten har i och för sig redan hjälpt till för utan idrotten hade inte jag varit i Rasnov och sett det jag har sett och fått berättat för mig det jag har fått berättat för mig. Har du någon idé hur man skulle kunna organisera hjälp på ett långsiktigt sätt eller finns det någon organisation som man bör vända sig till? Kan idrotten göra något?

Jag önskar er alla en God Jul och Gott Nytt År med en förhoppning att mitt inlägg är överflödigt nästa år.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here