Idrottens sanning på nätet aktualiserades i helgen!

0
424

I helgen var det tävlingar i alpina världscupen i Beaver Creek, USA. Det var storslalom. Sveriges herrar är framförallt duktiga i slalom så förbundet med överenskommelse med laget hade, enligt Jens Byggmark(slalomstjärna i Sverige), kommit överens om att de bara skulle skicka två personer till tävlingarna i USA, trots att de hade tillåtelse att starta med tre.

Jens Byggmark själv som just nu är skadad satt i studion hos TV4. En av reportrarna började diskutera detta med honom. Av någon anledning tyckte reportern att Jens Byggmark skulle stå till svars för förbundets beslut och ansatte honom ganska hårt. Vad är då problemet?

Jo, sedan något år tillbaka har free ridestjärnan Jon Olsson bestämt sig för att satsa på ”vanlig” alpin skidåkning efter ett vad med just Byggmark om att han ska kvala in till OS i Sochi. Jon Olsson är en firad stjärna som har tjänat storkovan på sin free ride. Han befann sig i USA, en resa som han hade betalat själv för att åka Nordamerikanska cupen.  Han var dock inte uttagen till världscupen. I sin blogg skriver Jon Olsson ett mycket irriterat inlägg om att han känner sig förfördelad och inte förstår varför han inte får åka när han är på plats. Här är bloggen: http://jon-olsson.com/ . Bloggen citeras sedan i en artikel i Expressen: http://www.expressen.se/sport/alpint/jon-olssons-ilska-efter-petningen-obegripligt/

Han menar att andra åkare har fått chansen trots att de inte har uppnått målen som förbundet har. Landslagschefen Sundqvist svarar i artikeln att han inte är förfördelad och att Olsson själv har varit med och tagit fram reglerna. Sundqvist svarar också att man inte kan köpa sig en plats.

Reportern på TV4 ifrågasätter beslutet och förklarar för Byggmark att Olsson är en stjärna och showman och skulle ge mycket PR till sporten varför det är helt obegripligt varför han inte får starta.

Vad är då min poäng? Jo, jag håller i den här frågan helt och hållet med förbundet. Om man som reportern gör tittar på det enskilda fallet och utan en större överblick så kan jag förstå argumenten han har, men om man går djupare in i frågan kommer följdfrågan:

Om den som har råd att köpa sig en plats i laget får göra det för att det kan ge bra PR vad händer då med idrotten i långa loppet? Blir alpin skidåkning i framtiden då ett idrottsevenemang eller ett PR- och medieevenmang?

Man kan nu argumentera att mycket av idrotten idag är medieevenemang och att det är sponsorer och andra finansiärer som ligger bakom vem som i slutändan får starta, eftersom att de som har bättre finansiella förutsättningar helt enkelt har större chans att bli bäst. Det finns även andra exempel på hur det är pengarna som styr. Detta gör inte min fråga mindre aktuell utan bara viktigare. Och visar än mer hur viktigt det är att det forskas i ämnet. Ska idrotten bara följa pengarnas makt och PR-möjligheter eller ska de följa de regler som de har ställt upp inom idrotten? En idrott är regellös tills den dagen som två bestämmer sig för att tävla och då ställer upp regler. Ju fler som är inblandade desto viktigare är det med konsensus och klara regler som alla kan förstå. Möjligtvis hade förbundet kunnat vara ännu klarare med sina regler.

Nu skrev Jon Olsson om detta på sin blogg som sedan förmedlades i annan media. Om man inte sätter sig in i problematiken är det väldigt lätt att köpa Olssons och reporterns argument. Dessutom har Jon Olsson en stor fanskara runt om i världen som naturligtvis vill se sin idol tävla och stöttar honom. I det här fallet kommer då idrottens sanning på nätet i fokus igen. Det här är Olssons sanning. Jag ifrågasätter heller inte att han tycker så här. Det här är hans perspektiv och irritationen är förståelig. Jag ifrågasätter inte heller att Olsson skriver på bloggen. Frågan är mer hur idrotten och professionella/ redaktionella medier ska arbeta med information på nätet och hur läsarna ska få en objektiv bild när den första informationen kommer från aktörer inom idrotten och inte av granskande medier.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here