Idrottens medialisering har räddat mig från ett kok stryk

0
744

 Ett narcissistiskt inlägg i julstöket

Jag tycker inte om när bloggare skriver om sig själva hela tiden och jag har svårt att se tjusningen i personifieringen som sker i samhället, men jag tänker faktiskt göra ett inlägg den här gången som handlar om mig själv, men det finns i alla fall en poäng. Ni får ta narcissismen med en nypa salt. Det finns olika teorier om idrottens medialisering och hur idrotten arbetar för att få mer mediautrymme. Ett sätt att få mer utrymme är att se till att idrotten antingen förlänger sin säsong eller har olika tävlingar och event under den tiden som det inte är säsong.

Den här delen av medialiseringen har jag påverkats av personligen, faktiskt. Förr om åren hade alla idrotter ledigt under jul och nyår utom två idrotter. Backhoppning och Nordisk kombination. Jag arbetar sedan 1995 på Eurosport som kommentator. Dagarna innan nyår startar den tysk-österrikiska backhopparveckan. För drygt tio år sedan växte backhoppningen enormt i popularitet och trycket att visa så mycket backhoppning som möjligt på TV var och är stort, framförallt i Tyskland och Polen. Därför visade Eurosport alla kvalen, något år visade Eurosport även träningsomgångarna och naturligtvis tävlingarna. Det var ingen annan idrott som var i gång. Någon dag efter backhoppningen hade Nordisk kombination sin nyårsturnering. De två sporterna jag kommenterar. Det här betydde att min röst hördes upp emot 11 timmar om dagen på kanalen.

När första helgen i januari började närma sig började även de andra sporterna komma igång. Mina kollegor dök upp på redaktionen och muttrade något med glimten i ögat om att de var lite trötta på mig vi det här laget. Under hela dygnet rullade kanalen på redaktionen och jag vet att jag tänkte en gång när jag var på under 11 timmar.

– Jösstaness, tänk att lyssna på samma röst hela dagen lång. Samma röst om och om igen. Om jag vore tittare och träffade mig själv på stan. Då skulle jag nog ge mig själv ett kok stryk.

Det här gäller inte längre. Flera sporter förlänger sina säsonger eller lägger in olika events även under tider de inte brukar ha tävlingar. Det gäller på sommaren och det gäller på vintern. Nu för tiden åker längdåkarna Tour de Ski runt nyår och en vecka framåt, skidskyttarna har eventtävlingar och JVM i ishockey visas mer och mer under den här perioden. Personligen ser jag det som något positivt. Nu blandas sporter upp under en tid då folk kanske har lite mer tid att sitta ner och njuta av sport på TV. Och framförallt så slipper ju jag ett kok stryk

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here