Idrott kan göra skillnad!

0
154

Sitter på tåget från Arlanda. Jag lämnade Rasnov i Rumänien imorse. I ett inlägg för någon månad sedan skrev jag om resan jag skulle göra i år igen som domare i backhoppning. Förra året när jag var där fick jag förutom härlig backhoppning (damernas världscup, precis som i år) se den mörka sidan av Rumänien. Romernas situation. Precis i utkanten av den lilla staden Rasnov bor romerna, och synen som mötte mig förra året har fått mig att grubbla och våndas många gånger. I förra inlägget frågade jag om idrotten kunde göra skillnad i dessa sammanhang. Nu vet jag. JA!

Även i år var det bra tävlingar (även om det blåste på söndagen), trevligt bemötande, vackra bygder, intressanta diskussioner och givande umgänge, men det var imorse som jag fick ordentligt med gåshud när vi lämnade Rasnov för att åka mot flygplatsen. Vi  passerade åter romernas kvarter. Var det verkligen samma kvarter?

I bilen med mig satt projektledaren för hela backhoppningsprojektet. Han är före detta backhoppare i det österrikiska landslaget. Det är ett österrikiskt företag som ligger bakom satsningen på uppbyggnaden av rumänsk backhoppning. Rumänien har idag cirka 170 hoppare (började med cirka fem för sju år sedan). De har ett mycket bra backhoppningscentrum med backar för de minsta upp till K90 (där damerna tävlar). Projektledaren har varit många, många, många gånger i Rasnov för att prata, hjälpa och leda. I staden finns en konstruktiv och framåt borgmästare. Det är väl inte direkt för backhoppningsprojektet som det ser bättre och bättre ut för staden, men indirekt. Backhoppningsprojektet har lett till tävlingar, träningsläger och folk som kommer för att titta och lära. Det ha resulterat i fler hotellnätter, mer spenderade pengar, mer turism, vilket i sin betyder mer pengar till staden. Utvecklingen har lett till ett större självförtroende för  de boende i staden där de också har sett vad man kan uppnå. Det finns idag ett välplanerat och stolt arbete i staden.

Ni vet de där EU-strukturfonderna som det ofta står om i media som aldrig kommer till rätt användning i Rumänien. Gör ett besök i Rasnov, där ser ni dem! På rätt ställe! Och idag såg jag dem i romernas kvarter och gåshuden smög sig på över hela kroppen!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here